
Γεώργιος Παπασημάκης
Η Ελλάδα δεν ενισχύει απλώς την Πολεμική Αεροπορία. Μετασχηματίζει τον τρόπο που διεξάγεται ο αεροπορικός πόλεμος στο Αιγαίο.
Η συζήτηση για την Πολεμική Αεροπορία στην Ελλάδα αλλάζει ριζικά. Δεν αφορά πλέον μόνο αριθμούς. Αφορά το πώς τα μέσα συνδέονται και λειτουργούν ως ένα ενιαίο σύστημα μάχης.
Η Ελλάδα περνά από το μοντέλο του μεμονωμένου μαχητικού στο μοντέλο του δικτυοκεντρικού πολέμου. Εκεί όπου η πληροφορία, η ταχύτητα και η συνεργασία καθορίζουν την έκβαση.
Από το Rafale στο F-35
Τα Rafale προσφέρουν ώριμη επιχειρησιακή ισχύ με προηγμένα όπλα και δυνατότητες πολλαπλού ρόλου. Τα F-35 εισάγουν τη λογική του stealth και της σύντηξης αισθητήρων.
Όπως έχουμε αναλύσει και στο άρθρο για τη νέα ισορροπία ισχύος , η συνδυαστική χρήση τεχνολογιών είναι το κλειδί.
Το πλεονέκτημα της πληροφορίας
Το F-35 λειτουργεί ως κόμβος δεδομένων. Το Rafale εκμεταλλεύεται αυτά τα δεδομένα με ισχυρό οπλισμό. Έτσι δημιουργείται ένα νέο μοντέλο μάχης.
Το Αιγαίο ως πεδίο εφαρμογής
Το σύνθετο περιβάλλον του Αιγαίου απαιτεί ταχύτητα και ακρίβεια. Το δικτυοκεντρικό πλέγμα μετατρέπει αυτή την πολυπλοκότητα σε πλεονέκτημα.
Σε συνδυασμό με τα ελληνικά F-35 από το 2027 , η μετάβαση είναι ήδη σε εξέλιξη.
Όπλα και ισχύς
Ο Meteor, ο SCALP και ο Exocet αποκτούν μεγαλύτερη αξία μέσα σε ένα ενιαίο δίκτυο μάχης.
Όπως έχουμε δείξει στο άρθρο για το Rafale, SCALP και F-35 , η ισχύς πολλαπλασιάζεται μέσα στο δίκτυο.
Συμπέρασμα
Η Ελλάδα δεν αποκτά απλώς μαχητικά. Δημιουργεί ένα σύστημα μάχης.
Το Rafale δίνει ισχύ. Το F-35 δίνει πληροφορία. Μαζί δημιουργούν ένα νέο επίπεδο αποτροπής στο Αιγαίο.
Πηγές
- Zenodo Research
- Dassault Aviation
- Lockheed Martin
- MBDA
- Πολεμική Αεροπορία
Η εικόνα δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη για εικονογράφηση του θέματος.
Ανακάλυψε περισσότερα από Ereunitiko
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις τελευταίες αναρτήσεις στο email σας.
