Κυρίαρχοι των αιθέρων τα Rafale F4 – Καθυστερήσεις για τα F-35

Μαχητικό αεροσκάφος Rafale της Γαλλικής πολεμικής αεροπορίας/ Πηγή εικόνας: US NAVY

Η αναβάθμιση των Rafale στο επίπεδο F4 περιλαμβάνει βελτιώσεις στους αισθητήρες ραντάρ, τα οπτικά στοιχεία του μπροστινού τομέα και ενίσχυση των δυνατοτήτων απεικόνισης της κατάστασης για τον πιλότο.

Η Αναβάθμιση στη μονάδα ελέγχου κινητήρα του μαχητικού αεροσκάφους αποτελεί μέρος των βελτιώσεων, με την έκδοση Rafale F-4 να παρουσιάζει βελτιώσεις στο ραντάρ ενεργής ηλεκτρονικής σάρωσης της Thales, το RBE2 -AESA, ενισχύοντας την επίγνωση της κατάστασης, τον εντοπισμό στόχων και τις δυνατότητές παρακολούθησης. Επιπλέον, το F-4 διαθέτει βελτιωμένη οπτική στο μπροστινό μέρος, που οδηγεί σε καλύτερη αναγνώριση και επιτήρηση των στόχων.

Το πρότυπο F-4 εξοπλίζει επίσης το Rafale με τη δυνατότητα να μεταφέρει νέα όπλα, που περιλαμβάνουν τον πύραυλο αέρος-αέρος Mica NG (με δυνατότητα πλήγματος 180°) και το γαλλικό, παντός καιρού, έξυπνο όπλο stand-off αέρος εδάφους των 1.000 kg Sagem Armement Air-Sol Modulaire (AASM) HAMMER, που είναι όπλο ακριβείας.

Εκτός από αυτά τα χαρακτηριστικά, το Rafale F-4 διαθέτει επίσης νέα βαφή για χαμηλό ίχνος ραντάρ, αυξημένα δηλαδή stealth χαρακτηριστικά, αναθεωρημένη διασταύρωση πτερυγίων ατράκτου και προσαρμοσμένες τροποποιήσεις για τη διευκόλυνση απο-προσγείωσης σε αεροπλανοφόρα. Το F4, διαθέτει μεταξύ άλλων βελτιωμένο σκελετό αεροσκάφους.

F-35 Lightning II /Πηγή εικόνας: USAF

Όσον αφορά τα άλλα μαχητικά που αναμένεται περί τα τέλη της δεκαετίας να ενισχύσουν την Πολεμική Αεροπορία, το πακέτο αναβάθμισης, που αναφέρεται ως Technology Refresh 3 -TR-3, συνεχίζει να υφίσταται καθυστερήσεις.

Αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την κυκλοφορία του 2023 έχει ήδη καθυστερήσει πάνω από 12 μήνες, γεγονός που αναγκάζει το Αμερικανικό Πεντάγωνο να αρνείται να δεχθεί την παράδοση F-35 που δεν έχουν υποστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η είσοδος σε υπηρεσία για αυτή τη νέα γενιά μαχητικών έχει καθυστερήσει σημαντικά, και αυτό οφείλεται σε ζητήματα ενσωμάτωσης λογισμικού, σημαντικές καθυστερήσεις στην παραγωγή εξαρτημάτων, ηλεκτρονικών συσκευών, και θέματα λογισμικού.

Το Κογκρέσο έχει εκφράσει επίσης τη δυσαρέσκεια του, δια του Αντιπροσώπου Donald Norcross, ο οποίος κατά τη διάρκεια πρόσφατης ακρόασης της υποεπιτροπής των Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής είπε: «Χρόνο με το χρόνο συναντιόμαστε σε αυτό ακριβώς το δωμάτιο και κάθε φορά το θέμα παραμένει άλυτο. Όποιος κοιτάζει την κατάσταση μπορεί εύκολα να καταλάβει την πηγή της απογοήτευσής μας», τόνισε.

Για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, ο κολοσσός της Lockheed Martin προτείνει την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35 μερικώς αναβαθμισμένων στο επίπεδο TR-3, που αν λάβουν έγκριση θα είναι στον αέρα στα μέσα της χρονιάς.

Δείτε την ανάλυση:

Σχολιάστε