ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ-24 Αυγούστου 2022. Κορβέτα κλάσης Gowind ENS El Fateh (971) έλαβε μέρος σε άσκηση με μέλη της Standing NATO Maritime Group Two (SNMG2). Η άσκηση ολοκλήρωσε επίσκεψη στο λιμάνι του SNMG2 που παρείχε την ευκαιρία στα μέλη των Συμμάχων του ΝΑΤΟ να εμπλακούν με τις αιγυπτιακές ναυτικές δυνάμεις.
Εάν επιλεγεί τελικά η Γαλλική κορβέτα, η κατασκευή της 1ης Gowind στη Γαλλία θα εξασφαλίσει τη λειτουργία από το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδος στο συντομότερο χρονικό διάστημα με μεταφορά σημαίας μόνο 3 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης. Πηγή εικόνας: Naval Group / twitter

Η κορβέτα Gowind

Η Naval Group προτείνει τη κορβέτα Gowind ως απάντηση για την κάλυψη της απαίτησης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για την ανανέωση των ναυτικών του δυνατοτήτων. Αυτό το, στρατιωτικά σχεδιασμένο, συμπαγές μαχητικό πλοίο επιφανείας ,αξιοποιεί τα καλύτερα στοιχεία από τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις που αναπτύχθηκαν και κατακτήθηκαν από την Naval Group για μεγαλύτερους τύπους πλοίων όπως φρεγάτες. Συμμορφώνεται πλήρως με τις ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και ανοίγει το δρόμο για τη συμπληρωματικότητα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ FDI και Gowind, η οποία μπορεί να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας για το Ελληνικό Ναυτικό: όπως εκπαίδευση, συντήρηση κ.λπ.

Η κορβέτα Gowind έχει ήδη αποδείξει την αξία της σε θαλάσσια υπηρεσία με το αιγυπτιακό ναυτικό. Η Naval Group έχει μακρά ιστορία μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε μεγάλα σύνθετα βιομηχανικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο. Ο Όμιλος έχει ήδη να επιδείξει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα ToT για την κορβέτα τύπου Gowind. Το πρώτο της κατηγορίας κατασκευάστηκε στη Γαλλία σε μόλις 38 μήνες και η υπόλοιπη σειρά κατασκευάστηκε με επιτυχία στην Αίγυπτο από τοπικό ναυπηγείο.

Το σχέδιο Gowind είναι μια οικογένεια φρεγατών, κορβετών και περιπολικών ανοικτής θαλάσσης από χάλυβα, που αναπτύχθηκε από το 2006 από τη γαλλική Naval Group, παλαιότερα γνωστή ως DCNS, για τη διεξαγωγή αποστολών στην παράκτια ζώνη, όπως ανθυποβρυχιακός πόλεμος (ASW). Η οικογένεια Gowind περιλαμβάνει πλοία με μήκος από 85 έως 111 μέτρα (278 πόδια 10 έως 364 πόδια 2 ίντσες) και εκτόπισμα από 1.000 τόνους έως 3.100 τόνους.[11]

Το σχέδιο Gowind μπορεί να αναπτύξει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας (USV) και υποβρύχια μη επανδρωμένα οχήματα (UUV). Έχει προβλεφθεί ένα πρυμναίο κατάστρωμα που επιτρέπει τη λειτουργία ενός ελικοπτέρου ή UAV κατηγορίας 10 τόνων.

Το οπλικό σύστημα της πλατφόρμας αποτελείται από ένα πολυλειτουργικό ραντάρ και πυραύλους επιφανείας-αέρος VL MICA (SAM). Είναι οπλισμένο με αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet. Το σύστημα πρόωσης βασίζεται στο Combined Diesel and Diesel (CODAD) και περιλαμβάνει πίδακες νερού για βελτιωμένη ευελιξία σε ρηχά νερά και απόδοση υψηλής ταχύτητας. Δεν υπάρχει χοάνη σε αυτά τα πλοία. Το ραντάρ και οι άλλοι αισθητήρες είναι τοποθετημένοι σε έναν ενιαίο κεντρικό ιστό επιτρέποντας έτσι θέαση 360 μοιρών. Η Naval Group προσφέρει δύο παραλλαγές του σχεδιασμού: Gowind 1000 και Gowind 2500, ενώ η Μαλαισία με τη βοήθεια της Naval Group ανέπτυξε τοπικά το Gowind 3100.

Από τον Οκτώβριο του 2021, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Naval Group για την απόκτηση έως και επτά κορβετών Gowind με τρεις από αυτές να κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

Η κατηγορία Gowind αποτελούταν αρχικά από περιπολικά ανοικτής θαλάσσης σκάφη (OPV), αλλά μετά από μια αναδιάταξη των προϊόντων, η Naval Group αποφάσισε να αφαιρέσει τα OPV από την κατηγορία Gowind και να αναπτύξει τα OPV ως δική τους κατηγορία με την L’Adroit στην κορυφή της σειράς. Για να γίνει αυτό, δημιούργησε την κοινοπραξία Kership με το ναυπηγείο Piriou στο Concarneau της Βρετάνης τον Μάιο του 2013 για την κατασκευή και εμπορία ελαφρά οπλισμένων και θωρακισμένων OPV . Η Naval Group είπε ότι αυτό θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί στην «ανάπτυξη σχέσεων» με πελάτες που αναζητούν βαριά οπλισμένα και θωρακισμένα πολεμικά πλοία, ενώ η Kership χειρίζεται τα πιο πολιτικά πρότυπα OPV.


Gowind 1000
Το Gowind 1000 είναι μια κορβέτα 1.000 τόνων σχεδιασμένη για ναυτικές αποστολές προστασίας, συνοδείας και εμπάργκο σε παραθαλάσσιο περιβάλλον. Το Gowind 1000 μπορεί επίσης να εκτελέσει αποστολές παρουσίας, επιτήρησης, πληροφοριών και αστυνόμευσης. Είναι οπλισμένο με:

1 x OTO Melara κύριο όπλο 76 χλστ
2 x πυροβόλο Nexter Narwhal 20 χλστ
8 x VLS για πυραύλους εδάφους-αέρος MBDA VL MICA
4 x MBDA MM40 Exocet εκτοξευτές αντιπλοικών πυραύλων
Αισθητήρες:

Ενσωματωμένος ιστός για την ενσωμάτωση των περισσότερων αισθητήρων σε σχεδίαση χαμηλής παρατήρησης
Gowind 2500
Η κορβέτα πολλαπλών αποστολών Gowind 2500 έχει σχεδιαστεί για ναυτικές αποστολές επιτήρησης, επιφανειακής και υπόγειας μάχης, προστασίας και συνοδείας. Μπορεί επίσης να εκτελεί αποστολές παρουσίας, θαλάσσιας επιτήρησης και αστυνόμευσης κατά της εμπορίας ανθρώπων και της πειρατείας.

Το Gowind 2500 αξιοποιεί την τεχνογνωσία της Naval Group στα stealth χαρακτηριστικά πολεμικών πλοίων. Το σκάφος είναι εξοπλισμένο με εγκαταστάσεις για επιβιβασμένο ελικόπτερο και drones. Είναι οπλισμένο με:

Κύριο πυροβόλο 1 × OTO Melara 76 χλστ
2 × Πυροβόλο Nexter Narwhal 20 χλστ
16 × VLS για πυραύλους εδάφους-αέρος MBDA VL MICA
8 × MBDA MM40 Exocet εκτοξευτές αντιπλοικών πυραύλων
2 × τριπλοί εκτοξευτές τορπιλών
Ηλεκτρονικός πόλεμος και δόλωμα για τις Gowind 2500 της Αιγύπτου:

Vigile 200 Tactical R-ESM System
Altesse Naval C-ESM
Σύστημα εκτοξευτή δολωμάτων Sylena MK2


Gowind 3100
Η Gowind 3100 είναι μια φρεγάτα με εκτόπισμα 3.100 τόνων και μήκος 111 μέτρα (364 πόδια 2 ίντσες).Είναι οπλισμένο με:

1 × Κύριο πυροβόλο Bofors 57 mm
2 × MSI DS30M πυροβόλο 30 χλστ
16 × VLS για πυραύλους εδάφους-αέρος MBDA VL MICA
8 × Εκτοξευτές αντιπλοικών πυραύλων Naval Strike Missile
2 × τριπλός εκτοξευτής τορπιλών

Το 2014, η Αίγυπτος υπέγραψε συμβόλαιο 1 δισ. ευρώ με τη Naval Group για την αγορά τεσσάρων κορβετών Gowind 2.500 τόνων με δικαίωμα προαίρεσης (option) για άλλες δύο. Ξεχωριστά, η MBDA διαπραγματεύτηκε σύμβαση για τον εξοπλισμό των πλοίων με πυραύλους αεράμυνας κάθετης εκτόξευσης MICA και αντιπλοϊκούς πυραύλους MM40 Block 3 Exocet, συνολικής αξίας επιπλέον 400 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Naval Group διαπραγματεύτηκε σύμβαση 100-200 εκατομμυρίων ευρώ για τορπίλες. Τρεις από τις κορβέτες θα κατασκευάζονταν στα ναυπηγεία Αλεξάνδρειας στο πλαίσιο συμφωνίας μεταφοράς τεχνολογίας. Ήταν προφανώς ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι που αποφάσισε ότι αυτά ήταν τα πλοία που ήθελε και όχι το Meko A200 που προσφέρεται από τον γερμανικό όμιλο ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) ή την κορβέτα Sigma που πρότεινε ο Damen της Ολλανδίας.

Τον Απρίλιο του 2015, η Naval Group ξεκίνησε την κοπή μετάλλων για την πρώτη κορβέτα Gowind 2500, με προγραμματισμένη περίοδο κατασκευής 29 μήνες. Είναι το πρώτο από μια σειρά τεσσάρων μονάδων που θα παραδοθούν στην Αίγυπτο πριν από το 2019. Το πρώτο μπλοκ της κορβέτας τοποθετήθηκε στη δεξαμενή τον Σεπτέμβριο του 2015. Η Naval Group γιόρτασε την κυκλοφορία της πρώτης αιγυπτιακής κορβέτας Gowind El Fateh στο ναυπηγείο Lorient τον Σεπτέμβριο του 2016. Η El Fateh ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πρώτες θαλάσσιες δοκιμές της μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2017. Το Αιγυπτιακό Ναυτικό παρέλαβε το σκάφος τον Σεπτέμβριο του 2017, τρία χρόνια μετά την παραγγελία.

Το Alexandria Shipyard ξεκίνησε την κοπή μετάλλων για τη δεύτερη κορβέτα Gowind που προορίζεται για το Αιγυπτιακό Ναυτικό τον Απρίλιο του 2016, είναι η πρώτη κορβέτα που κατασκευάζεται τοπικά στην Αίγυπτο. Η Naval Group έστειλε ομάδες εποπτείας και τεχνικής βοήθειας, τεχνικά στοιχεία και απαραίτητα εξαρτήματα στην Αλεξάνδρεια για να βοηθήσει την Αίγυπτο στην τοπική κατασκευή των τριών κορβετών. Η εταιρεία παρείχε επίσης εκπαίδευση για το αιγυπτιακό προσωπικό στην τοποθεσία της στο Λοριάν. Όλοι οι πανοραμικοί αισθητήρες και οι μονάδες νοημοσύνης (PSIM) κατασκευάστηκαν και δοκιμάστηκαν στη Lorient από την Naval Group και αργότερα στάλθηκαν στην Αλεξάνδρεια για εγκατάσταση στις κορβέτες. Η τελετή έναρξης της δεύτερης κορβέτας Gowind Port Said πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Αλεξάνδρεια.

Το σχέδιο Gowind έχει προσαρμοστεί για μια σειρά από κατηγορίες πλοίων, συμπεριλαμβανομένων περιπολικών πλοίων και κορβετών. Πηγή εικόνας: Naval Group

Η ναυπηγική εταιρεία Naval Group με έδρα τη Γαλλία ανακοίνωσε το καλοκαίρι του 2022 ότι η τρίτη κορβέτα κλάσης Gowind του Αιγυπτιακού Ναυτικού ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πρώτες θαλάσσιες δοκιμές.

Η ολοκλήρωση των θαλάσσιων δοκιμών για το τρίτο σκάφος, γνωστό ως ENS El Moez (981), αποτελεί επίτευγμα ορόσημο και επιδεικνύει ισχυρή συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Αιγύπτου.

Το 2014, η Naval Group, γνωστή στο παρελθόν ως DCNS, ανατέθηκε στη σύμβαση για την ανάπτυξη τεσσάρων κορβετών κατηγορίας Gowind για το Αιγυπτιακό Ναυτικό.

Τα πλοία ναυπηγούνται σε τοπικό επίπεδο η αιγυπτιακή εταιρεία Alexandria Shipyard σε συνεργασία με την Naval Group.

Σε ένα tweet, η Naval Group ανέφερε: «Η 3η κορβέτα Gowind που κατασκευάστηκε στην Αίγυπτο από την Alexandria @CompanyShipyard ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πρώτες της δοκιμές στη θάλασσα! Αυτό το νέο ορόσημο καταδεικνύει για άλλη μια φορά την επιτυχία της μεταφοράς τεχνολογίας και παραγωγής και την ισχυρή βιομηχανική μας συνεργασία».

Η εταιρεία παρέδωσε την πρώτη φρεγάτα, ENS Elfateh, στο Αιγυπτιακό Ναυτικό το 2017.

Οι κορβέτες της κατηγορίας Gowind είναι πλατφόρμες πολλαπλών αποστολών που έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων αποστολών επιφανειακού και υποεπιφανειακού πολέμου, επιτήρησης, προστασίας και συνοδείας.

Επιπλέον, τα πλοία μπορούν να αναπτυχθούν για τη διεξαγωγή αποστολών θαλάσσιας αστυνόμευσης κατά της εμπορίας και της πειρατείας.

Σύμφωνα με το Alexandria Shipyard, οι κορβέτες της κατηγορίας Egyptian Gowind έχουν μήκος 102 μέτρα, πλάτος 16 μέτρα και εκτόπισμα 2.400 τόνων.

Τα σκάφη μπορούν να λειτουργήσουν με μέγιστη ταχύτητα 25 κόμβων και να φιλοξενήσουν έως και 65 μέλη πληρώματος. Τα σκάφη μπορούν επίσης να επιβιβάσουν ελικόπτερα και drones.

Όλα τα πλοία της κλάσης Gowind είναι εξοπλισμένα με το σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS της Naval Group, επιτρέποντας στα πλοία επιφανείας να εκτελούν ναυτικές επιχειρήσεις υψηλής έντασης.

Επιπλέον, τα πλοία είναι εξοπλισμένα με πανοραμικούς αισθητήρες και μονάδα νοημοσύνης της εταιρείας (PS1M).

Ελλάδα
Από το 2021, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για 5 κορβέτες Gowind 2800HN που βασίζονται στο Gowind 2500 για το Ελληνικό Ναυτικό ως μέρος αμυντικού πακέτου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγές: Naval Group / Wikipedia / naval-technology

Δείτε την ανάλυση με το Γεώργιο Παπασημάκη: