
LOTUS: Next Generation Tactical UAV από την INTRACOM DEFENSE για αποστολές ISR
30 Νοεμβρίου 2020
Το νέο Ευρωπαϊκό Τακτικό UAV, ειδικά σχεδιασμένο για την αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων και την αναγνώριση απειλών και στόχων υψηλής αξίας, θα είναι ελληνικής προέλευσης. Η INTRACOM DEFENSE (IDE) υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συμφωνία επιχορήγησης για τη χρηματοδότηση 9,7 εκατ. € του προγράμματος LOTUS – L ow Observable Tactical Unmanned System , που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο πλαίσιο του EDIDP ( Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης ).
Το παρατηρήσιμο τακτικό μη επανδρωμένο σύστημα LOTUS – L ow χρησιμοποιεί μια σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά, όπως:
Ιδιότητες Stealth, που το κρύβουν από τις εχθρικές δυνάμεις
Αντιμετώπιση επιχειρησιακών δυνατοτήτων
Αξιοπλοΐα και διαλειτουργικότητα με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ
Αξιόπιστες επικοινωνίες
Εκτεταμένη υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Κυβερνοασφάλεια και Επεκτασιμότητα για υποστήριξη πρόσθετων αποστολών
Ορισμένες από τις προηγμένες δυνατότητες της πλατφόρμας δεν μπορούν να ενσωματωθούν σε υπάρχοντα σχέδια, παρέχοντας στην LOTUS ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Το πρόγραμμα LOTUS θα βασίζεται σε προηγούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μέσω της συνεργασίας της IDE με βασικούς εταίρους σε προηγούμενα σχέδια RPAS, όπως:
HCUAV , το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί σε πτήση
DELAER , η οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει πτήσεις το επόμενο έτος.
Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τα Συμμετέχοντα Κράτη Μέλη, παρουσιάζεται με μια μοναδική ευκαιρία να επιδείξει τη βιομηχανική ικανότητα της χώρας να αναπτύξει τεχνολογίες αιχμής, καθώς και να συντονίσει μια ευρεία ομάδα συμμετεχόντων εταίρων της ΕΕ από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Η κοινοπραξία του προγράμματος LOTUS συντονίζεται από την IDE και αποτελείται από βιομηχανικούς, επιστημονικούς και στρατιωτικούς φορείς από την Ελλάδα (IDE, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ALTUS, CFT, Πανεπιστήμιο Πατρών και Αποθήκη Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρονικών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας), Κύπρος (SignalGenerix , Cyric and Geoimaging), Ισπανία (Embention) και Ολλανδία (RHEA Group).
Μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, το Υπουργείο Άμυνας (ΥΕΘΑ) θα μπορέσει να διαμορφώσει τις αντίστοιχες επιχειρησιακές του απαιτήσεις και να επιτύχει την αυτάρκειά του μέσα σε ένα 5ετές πρόγραμμα, παρακάμπτοντας το εμπόδιο των μη ελεγχόμενων κρίσιμων συστημάτων. Επιπλέον, το HMoD θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει ένα TRPAS, το οποίο θα καλύψει αποτελεσματικά ένα επιβεβαιωμένο κενό ικανότητας για την άμυνα της χώρας.
Πηγή: Intracom Defence
Δείτε την αποκαλυπτική εκπομπή: