Το Fort Bragg στη Βόρεια Καρολίνα, μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον κόσμο, με έκταση 650 τ.χιλ. και 57.000 στρατιωτικό προσωπικό, είναι η «φωλιά» και το αρχηγείο των αερομεταφερόμενων και Ειδικών Δυνάμεων (Special Operations Command) των ΗΠΑ. Εκεί, με τον άρτιο εξοπλισμό και τις υποδομές, εκπαιδεύονται οι επίλεκτοι αμερικανοί κομάντος.

Πηγή: Μάνος Χαραλαμπάκης / Το Βήμα

Μια παρόμοια βάση για τις Ειδικές Δυνάμεις, ένα Fort Bragg της… Μεσογείου, όχι στην ίδια έκταση φυσικά, αλλά με τα ίδια υψηλά στάνταρντ εκπαίδευσης για τις Ειδικές Δυνάμεις, φιλοδοξεί να δημιουργήσει στην Ελλάδα το ΓΕΕΘΑ.

Ουκρανική κρίση: «Μπρα ντε φερ» Μόσχας – Ουάσιγκτον με θύμα το Κίεβο
Το πρώτο βήμα έγινε πριν από δύο χρόνια με το ξεκίνημα της αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων και τη σύσταση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) υπό την «ομπρέλα» της οποίας θα λειτουργούν, θα εκπαιδεύονται και θα επιχειρούν όλες οι Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού: οι καταδρομείς, οι αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, οι υποβρύχιοι καταστροφείς. Τώρα όμως οι μεγάλες αλλαγές κυρίως στη φιλοσοφία λειτουργίας και υποδομών των ελλήνων κομάντος έχουν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά, τόσο στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο όσο και σε άλλα σημεία. Στόχος είναι το «ελληνικό Fort Bragg» να αποτελέσει πόλο έλξης για την εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων ξένων χωρών, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα>>