Οι κινήσεις της κατοχικής Τουρκίας στη νεκρή ζώνη, οι ενέργειες που γίνονται στην περίκλειστη κατεχόμενη περιοχή της Αμμοχώστου, η εμπλοκή του ΕΒΚΑΦ στο περιουσιακό, αποτελούν κομμάτια του πάζλ, μέρος του τουρκικού σχεδιασμού με στόχο την προετοιμασία και την επιβολή της λύσης δύο κρατών στο νησί.

Καμία από τις κινήσεις, τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη, δεν είναι τυχαία, περιστασιακά, μεμονωμένα, καθώς όπως παρατηρούν ενημερωμένες πηγές, αποτελούν συστηματική προσπάθεια που έχει ενταχθεί στο ευρύτερο τουρκικό σχέδιο. Τα επεισόδια/κινήσεις στη νεκρή ζώνη δεν σημειώνονται μόνο στην περιοχή της Δένειας αλλά σε πάρα πολλές τοποθεσίες της. Είναι σαφές πως αυτό που κάνουν οι Τούρκοι είναι απόπειρα «οριοθέτησης» του τουρκοκυπριακού ανεξάρτητου «κράτους» ενόψει ενδεχόμενων εξελίξεων ή και διαπραγματευτικής και εν γένει διαδικαστικής ακινησίας, που θα επιτρέψουν στην κατοχική δύναμη να επιβάλει νέα τετελεσμένα και να τα εδραιώσει.

Οι κινήσεις λοιπόν της κατοχικής δύναμης στη Δένεια, στην περιοχή των εντός νεκρής ζώνης κοιμητηρίων στον Άγιο Δομέτιο, στην εγγύτητα του Λήδρα Πάλας, στην Πύλη Πάφου, στην οδό Λήδρας, μέχρι και τα Στροβίλια, είναι ξεκάθαρες και αποτελούν ενέργειες με συγκεκριμένη στόχευση. Είναι σαφές πως κινούνται για κατάληψη εδάφους εντός της νεκρής ζώνης. Στα Στροβίλια, για παράδειγμα, έχουν τοποθετήσει το φυλάκιό τους μπροστά από τον οικισμό, όπου διαμένουν οι Ελληνοκύπριοι, με στόχο να τους εξαναγκάσουν να φύγουν και ταυτόχρονα πιέζουν τα Ηνωμένα Έθνη να εγκαταλείψουν την περιοχή. Να μην στελεχώνουν καν το φυλάκιό τους.

Στην Πύλη Πάφου, στη Λευκωσία, στο σημείο που βρίσκεται το παλιό (εγκαταλελειμμένο) καφενείο «Σπίτφαϊαρ», οι τουρκικές δυνάμεις, αν και είναι απαγκιστρωμένη περιοχή, έχουν προελάσει. Έχουν καταλάβει το κτήριο, ακόμη και την πρόσοψή του, που «βλέπει» στις ελεύθερες περιοχές και θεωρείτο τμήμα τους. Στο αγγλικό κοιμητήριο, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο, επιχειρείται ο πλήρης έλεγχός του από τον κατοχικό στρατό, απαιτώντας όπως, όποιος μεταβαίνει προς αυτό να έχει τη δική του άδεια. Σημειώνεται συναφώς ότι την περιοχή είχε επισκεφθεί παλαιότερα και ο Οζερσάι, όταν υπηρετούσε το κατοχικό καθεστώς, ως λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών. Ενέργειες γίνονται και στην περιοχή της Πύλας ενώ εσχάτως διεκδικούν και το γήπεδο της «Τσετίν Καγιά», στη Λευκωσία.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή>>