Πηγή εικόνας: Anadolu Agency—Getty Images

Η Πανρωσική Συνέλευση Αξιωματικών δημοσίευσε ανοιχτή έκκληση προς τους συμπατριώτες και τις ρωσικές αρχές, με την οποία κήρυξε το απαράδεκτο να προκληθεί πόλεμος για λόγους διατήρησης της εξουσίας, γράφει ειδησεογραφική ρωσική πύλη ‘Moskovsky Komsomolets’.

Την έκκληση υπέγραψε ο πρόεδρος της οργάνωσης, συνταγματάρχης Λεονίντ Ιβασόφ , ο οποίος είναι, επίσης, ιστορικός, λέκτορας στο MGIMO και στο Κρατικό Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, επικεφαλής της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων και πρώην επικεφαλής του κύριου τμήματος διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας.

«Εμείς, οι αξιωματικοί της Ρωσίας, απαιτούμε από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εγκαταλείψει την εγκληματική πολιτική πρόκλησης πολέμου», αναφέρει η έκκληση και αναφέρει ότι ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής, η χώρα «θα βρεθεί μόνη της απέναντι στις ενωμένες δυνάμεις της Δύσης».

Όπως επισημαίνεται, ο Πούτιν έπρεπε επίσης να «δημιουργήσει προϋποθέσεις για την εφαρμογή του άρθρου 3 του Συντάγματος στην πράξη».

Ενώ το τρίτο αίτημα είναι «παραιτηθείτε».

Οι αξιωματικοί απευθύνουν έκκληση στους συνταξιούχους στρατιωτικούς και στην εφεδρεία, καθώς και σε όλους τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, «με σύσταση να είναι σε εγρήγορση… να αντιταχθούν ενεργά στην προπαγάνδα για τον πόλεμο».

Αναφέρουν, επίσης, την ανάγκη «να αποτραπεί μια εσωτερική εμφύλια σύγκρουση».

Στην έκκληση, οι συντάκτες προσπαθούν να συζητήσουν γιατί η Ρωσία, σύμφωνα με τα λόγια τους, βρέθηκε «στο επίκεντρο μιας απειλητικής καταστροφής».

Παλαιότερα, η χώρα διεξήγαγε πολέμους μόνο με τη βία, αλλά τώρα τίποτα δεν την απειλεί από έξω, επισημαίνουν οι συντάκτες.

Και την ίδια στιγμή απαριθμούν εσωτερικές απειλές – «ζωτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της δημογραφίας, που υποβαθμίζεται σταθερά», καθώς και «ο ρυθμός εξαφάνισης του πληθυσμού σπάει παγκόσμια ρεκόρ».

Όπως σημειώνεται, η Πανρωσική Συνέλευση Αξιωματικών είναι μια νομικά μη εγγεγραμμένη οργάνωση με άγνωστο αριθμό μελών, η οποία περιλαμβάνει, όπως ανακοινώθηκε, «έφεδρους αξιωματικούς».

Σύμφωνα με την έφεση, εκτός από την υπογραφή του ίδιου του Ιβασόφ, υπάρχει μόνο μία ακόμη υπογραφή – του προέδρου του Συμβουλίου του OOS, συνταγματάρχη Πετρόφ.

Ο Λεονίντ Ιβασόφ είναι γνωστός για τις εθνικιστικές του απόψεις.

Εντούτοις, οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα αρνηθεί όλες τις κατηγορίες της Δύσης ότι «η Ρωσία προετοιμάζεται για πόλεμο με την Ουκρανία» και πολλοί δυτικοί πολιτικοί έχουν αναγνωρίσει το αβάσιμο αυτών των κατηγοριών.

Πηγές: Moskovskiy komsomolets / echedoros-a.gr