Πηγή εικόνας: despardes.com

Η Τουρκία είναι το νέο Ντουμπάι όσον αφορά τις επιχειρήσεις επιρροής κατά του Κασμίρ, συμφωνούν αξιωματούχοι ασφαλείας εδώ, οι οποίοι τώρα εντοπίζουν προσπάθειες να επεκτείνει τη σκοπιά της για να καλύψει τους μουσουλμάνους της ηπειρωτικής Ινδίας, καθώς και να εγείρουν αμφιβολίες για την εξωτερική πολιτική της Ινδίας.

Δύο εκθέσεις πληροφοριών στα τέλη του περασμένου έτους είχαν επισημάνει την εμφάνιση της Τουρκίας ως κέντρου αντι-ινδικών δραστηριοτήτων που προωθούνται από την ISI του Πακιστάν, αφού οι προηγούμενες επιθέσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία έγιναν εκτός ορίων, καθώς αυτές οι χώρες ενέτειναν τους δεσμούς τους με το Νέο Δελχί σε βαθμό αποθηκεύοντας τα στρατηγικά τους αποθέματα στην Ινδία.

Η διεύρυνση του αποτυπώματος της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας ταυτίζεται με την προσπάθεια της Άγκυρας να επηρεάσει τους μουσουλμάνους πέρα ​​από την αραβική καρδιά. Παρά την αποτυχημένη προσπάθεια να σχηματιστεί μια ομάδα με το Πακιστάν και τη Μαλαισία, οι δεσμοί με την ISI έγιναν θερμότεροι και έχουν υπερβεί το Κασμίρ για να υποστηρίξουν ισλαμιστικές οργανώσεις στην Ινδία που μοιράζονται την παγκόσμια προοπτική τους.

Η έκθεση προς τη Γραμματεία του NSC κάνει λόγο για τριπλές προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης και των σχετικών θεσμών — από τα μέσα ενημέρωσης (απασχόληση δημοσιογράφων από το Κασμίρ). εκπαιδευτικά ιδρύματα (καλοπληρωμένες υποτροφίες) και ΜΚΟ (επηρεάζουν Ινδούς μουσουλμάνους στην εξωτερική πολιτική που είναι εχθρική προς τα ινδικά συμφέροντα).

Οι υπηρεσίες εντοπίζουν τώρα προσπάθειες ενίσχυσης της συμμαχίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν μετά την επιτυχημένη στρατιωτική της επίδοση εναντίον της Αρμενίας, την οποία η Ινδία είχε υποστηρίξει παρέχοντας ραντάρ Swathi αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Ορισμένες μουσουλμανικές οργανώσεις εδώ επιδιώκουν κυρώσεις κατά της Αρμενίας, την οποία η Ινδία σχεδιάζει να βοηθήσει περαιτέρω οικονομικά και στρατιωτικά.

Η ISI του Πακιστάν ενδιαφέρεται επίσης να περιθωριοποιήσει την Ινδία από την περιοχή αφού φέρεται να παρείχε μισθοφόρους στο Αζερμπαϊτζάν στον αγώνα της εναντίον της Αρμενίας που παραδοσιακά υπερασπίζεται τη θέση της Ινδίας στο Τζαμού και Κασμίρ.

Η Ινδία, ωστόσο, σχεδιάζει να συμμετάσχει σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή οικονομικά μέσω του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά Νότου (INSTC) και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συνομιλίες για να συμπεριλάβει και το λιμάνι Chabahar στο πεδίο εφαρμογής του. Η διαδρομή παρακάμπτει το Πακιστάν και θα μπορούσε να γίνει περισσότερο διεθνής διάδρομος από τον Οικονομικό Διάδρομο της Κίνας Πακιστάν λόγω της εμπλοκής ενός αυξανόμενου αριθμού εθνών.

Πηγή: tribuneindia