Μετά την υπογραφή της συνθήκης CFE, το Ελληνικό Πυροβολικό εξοπλίστηκε κατά το έτος 1994 με αριθμό συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων 122 χιλ. τύπου RM-70, Τσεχοσλοβάκικης κατασκευής από την πρώην Ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με το ΓΕΣ. Θωρακισμένο τσεχικό φορτηγό Tatra 813 ως εκτοξευτής πυραύλων RM-70 / Πηγή εικόνας: Tomas Kovarik / Wikipedia

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (RM-70) είναι Τσεχοσλοβάκικης κατασκευής. Μετά την υπογραφή της συνθήκης CFE, το Ελληνικό Πυροβολικό εξοπλίστηκε κατά το έτος 1994 με αριθμό συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων 122 χιλ. τύπου RM-70, Τσεχοσλοβάκικης κατασκευής από την πρώην Ανατολική Γερμανία. Οι ΠΕΠ RM-70 είναι τεχνολογίας του 1970, τέθηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και έδωσαν μεγάλη ισχύ πυρός στο Ελληνικό Πυροβολικό. Οι ΠΕΠ αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος. Για το λόγο αυτό μελλοντικά το Ελληνικό Πυροβολικό θα προχωρήσει στην πληρέστερη αξιοποίηση των ΠΕΠ RM-70 εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και με προμήθεια βελτιωμένων πυρομαχικών.

Χαρακτηριστικά – Δυνατότητες

Εκτοξευτής
Διαμέτρημα Σωλήνα 122,4 χιλ.
Μήκος Σωλήνα 2,996 μ.
Αριθμός σωλήνων 40

Ρουκέτα
Διαμέτρημα 122 χιλ.
Μήκος 2,8675-2,8810 µ.
Βάρος 66,35 +/-0,8 χλγ.
Αρχική Ταχύτητα 42-52 µ/d.
Μέγιστο Βεληνεκές 20.380 µ.
Χρόνος ριπής 40 ρουκετών 20 δλ.

Δραστική Ζώνη
Ενός πυραύλου Κύκλος ακτίνας 30 µ.
40 πυραύλων Κύκλος ακτίνας 100 µ.

Όχημα
Αυτονομία 1100 χλµ.
Αριθμός υπηρετών 5
Βάρος με πλήρωμα και 80 ρουκέτες 25,3 τόν.
Χρόνοι Αντίδρασης
Από θέση πορείας σε θέση βολής 2′ 30″
Από θέση βολής σε θέση πορείας 3′

Επιχειρησιακή Χρησιμοποίηση
Οι ΠΕΠ συνήθως χρησιμοποιούνται σε αποστολές Γενικής Υποστηρίξεως (ΓΥ).

Πηγή: army.gr

Όπως διαβάζουμε στην αγγλική έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που επικαλείται ως πηγή το armyrecognition, κατά τη διάρκεια της επίδειξης, ο Στρατός Excalibur διεξήγαγε επίσης δοκιμές ζωντανής βολής με την εκσυγχρονισμένη έκδοση του RM-70. Τα μέλη του Ελληνικού Στρατού έμειναν πολύ ικανοποιημένα από τις νέες μαχητικές δυνατότητες και επιδόσεις βολής αυτής της εκσυγχρονισμένης έκδοσης του RM-70.Η νέα εκσυγχρονισμένη έκδοση του RM-70 βασίζεται στο νέο σασί στρατιωτικού φορτηγού Tatra T-815-7 8×8, εξοπλισμένο με θωρακισμένη καμπίνα που παρέχει βαλλιστική προστασία έναντι βολής φορητών όπλων και θραυσμάτων βλημάτων πυροβολικού. Ο εκσυγχρονισμός του MLRS θα περιλαμβάνει επίσης ένα νέο σύγχρονο σύστημα ελέγχου και σκόπευσης όπλων, σύστημα ελέγχου πυρός με βαλλιστικό υπολογιστή, νέα αδρανειακή πλοήγηση με συστήματα GPC, συστήματα επικοινωνίας και επικοινωνίας δεδομένων και δυνατότητα ελέγχου του οπλικού συστήματος απευθείας από το καμπίνα οχήματος ή εξ αποστάσεως.

Με το νέο RM-70, ο στρατός Excalibur θα ήθελε να προσφέρει τη δυνατότητα στον ελληνικό στρατό να εκσυγχρονίσει τον στόλο του RM-70 σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών. Μετά τον εκσυγχρονισμό, ο ελληνικός στρατός θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τυπικούς πυραύλους 122 χιλιοστών αλλά με όχημα που προσφέρει μεγαλύτερη κινητικότητα, δύναμη πυρός και δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Το εκσυγχρονισμένο RM-70 διατηρεί τον τυπικό σταθμό πυραύλων εκτοξευτή RM-70 που είναι παρόμοιος με το ρωσικό BM-21 Grad. Το RM-70 είναι οπλισμένο με ένα ράφι με σωλήνες πυραύλων 40 x 122 χλστ. προσαρμοσμένο σε μια πλατφόρμα διέλευσης/ανύψωσης τοποθετημένη στο πίσω μέρος ενός σασί φορτηγού Tatra 8×8. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του RM-70 σε σύγκριση με το BM-21, μια σχάρα γεμιστήρα με 40 πυραύλους 122 mm βρίσκεται στο πίσω μέρος της καμπίνας του πληρώματος για γρήγορη επαναφόρτωση. Μόλις εκτοξευθούν και οι 40 πύραυλοι των 122 mm, οι κάννες εκτοξευτών μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τη σχάρα γεμιστήρα άλλων 40 ρουκετών που στη συνέχεια εισάγονται μηχανικά στις κενές κάννες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το εκσυγχρονισμένο RM-70 MLRS είναι σε θέση να εκτοξεύει όλους τους τυπικούς πυραύλους 122 χλστ. καθώς και τους τσεχικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων HE-FRAG (High Explosive Fragmentation), εμπρηστικούς, καπνού και πυραύλων φωτισμού.

Πηγή: armyrecognition / en.protothema.gr