Ενδιαφέρον για το ναυτικό έχει μόνο η πρόταση των Αμερικανών που αφορά τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, αλλά και για τα πλοία περιπολίας «Island», που αν και εφόσον αγοραστούν θα χρησιμοποιηθούν στο Ανατολικό Αιγαίο.
Φρεγάτα κλάσης Ύδρα / MEKO200HN / Πηγή εικόνας: Hellenic Navy

Σύμφωνα με Στρατιωτικές Πηγές, η πρόταση των Αμερικανών λόγω των ταχύτατων εξελίξεων στα προγράμματα του ναυτικού, πλέον καθίσταται ανεπίκαιρη. Η εισήγηση του πολεμικού ναυτικού παραμένει ίδια για αγορά 4 έως 5 κορβετών.

Απόσπασμα από την πηγή: The Press Room

Οι Αμερικανοί ταυτόχρονα προωθούν αθόρυβα την παραχώρηση σε χαμηλό κόστος 4 φρεγατών LCS, τις οποίες θα αποσύρει σύντομα το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι το κόστος συντήρησης των φρεγατών LCS θεωρείται τεράστιο, όπως και τα πολλά έτη υπηρεσίας των πλοίων, είναι ένας ακόμα αρνητικός παράγοντας.

Οι Αμερικανοί ταυτόχρονα προωθούν αθόρυβα την παραχώρηση σε χαμηλό κόστος 4 φρεγατών LCS, τις οποίες θα αποσύρει σύντομα το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό / Φρεγάτα HF2 / MMSC / Πηγή εικόνας: Lockheed Martin

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πολεμικό ναυτικό προσανατολίζεται μόνο στην αγορά καινούργιων σύγχρονων μονάδων, τα οποία θα μπορούν να παραμείνουν σε υπηρεσία στο στόλο του ναυτικού για τα επόμενα 30 χρόνια. Ενδιαφέρον για το ναυτικό έχει μόνο η πρόταση των Αμερικανών που αφορά τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, αλλά και για τα πλοία περιπολίας «Island», που αν και εφόσον αγοραστούν θα χρησιμοποιηθούν στο Ανατολικό Αιγαίο. Μάλιστα αναμένεται σύντομα αρμόδια κλιμάκια να εξετάσουν και να εκτιμήσουν την κατάσταση των πλοίων.

Όσον αφορά τα «Island» στην «καριέρα τους» αποδείχθηκαν πολύτιμα συνδυάζοντας ταχύτητα, ικανή ακτίνα δράσης και αξιοπλοϊα στην ανοιχτή θάλασσα ενώ επέδειξαν πολύ καλύτερη συμπεριφορά σε αβαθή ύδατα και κλειστές θάλασσες.

Η κλάση περιπολικών «Island» ναυπηγήθηκε για τις ανάγκες της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Πηγή εικόνας:  Daniel Barker / U.S. Navy

Τα χαρακτηριστικά των περιπολικών “Island”
Η κλάση περιπολικών «Island» ναυπηγήθηκε για τις ανάγκες της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Συνολικά, ναυπηγήθηκαν 49 πλοία, από τα οποία τα 37 παραμένουν σε υπηρεσία. Έχουν μήκος 34 μέτρων. Κινούνται είτε από δύο κινητήρες ντίζελ Paxman Valenta, είτε δύο επίσης ντίζελ κινητήρες Caterpillar 3516. Το κύτος είναι κατασκευασμένο από χάλυβα υψηλής αντοχής και η υπερκατασκευή και το κυρίως κατάστρωμα από αλουμίνιο. Το 2002, η αμερικανική ακτοφυλακή ξεκίνησε έναν περιορισμένο εκσυγχρονισμό μερικών, ως μέρος του ολοκληρωμένου προγράμματος συστημάτων ανοιχτών θαλασσών. Ο εκσυγχρονισμός προσέθεσε 4 μέτρα επιπλέον στην πρύμνη για την τοποθέτηση μιας πλατφόρμας ταχείας εξαπόλυσης ακάτων, ενώ έγιναν επεμβάσεις στην υπερκατασκευή με αναδιάταξη των ενδιαιτήσεων για να φιλοξενήσουν μικτά πληρώματα.