Με απέλαση στην Τουρκία απειλείται ο Αρμένιος διανοούμενος Σεβάν Νισανιάν που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει ζητήσει άσυλο / Πηγή εικόνας: Sevan Nişanyan/Facebook

Με απέλαση στην Τουρκία απειλείται ο Αρμένιος διανοούμενος Σεβάν Νισανιάν, ο οποίος ζει στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχοντας ζητήσει άσυλο, μετά τη φυγή του από τουρκική φυλακή, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης, σύμφωνα με το CNN.GR.

Όπως έγραψε η σύζυγός του Ήρα Τζούρου στο twitter, ο 66χρονος Νισανιάν, του οποίου η άδεια παραμονής δεν ανανεώθηκε από τις ελληνικές αρχές και στη συνέχεια κηρύχθηκε «persona non grata» από την Αθήνα τον περασμένο μήνα, τέθηκε υπό κράτηση την Πέμπτη και θα αντιμετωπίσει αύριο την ελληνική δικαιοσύνη.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο facebook η πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα, «Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελληνική Δημοκρατία είναι ενήμερη για τις διαδικασίες και τις εξελίξεις γύρω από τον Αρμένιο διανοούμενο, Κωνσταντινοπολίτη, υπήκοο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Σεβάν Νισανιάν και λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα για την διευθέτηση του ζητήματος».

Όπως γράφει το militaire.gr, τουρκικό δικαστήριο το 2014 καταδίκασε τον Νισανιάν σε 17 χρόνια φυλάκιση για εννέα διαφορετικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων 13 μήνες για προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ και περισσότερα από οκτώ χρόνια για άλλες «παραβιάσεις» της νομοθεσίας. Τρία χρόνια αργότερα, ο συγγραφέας και γλωσσολόγος ανακοίνωσε στο twitter ότι διέφυγε στη Ελλάδα.

Ο Νισανιάν, γράφει η Ahval, έγινε μια αμφιλεγόμενη φιγούρα στην Τουρκία μετά τη δημοσίευση ενός βιβλίου με τίτλο “The Wrong Republic”, το οποίο αμφισβήτησε τα ταμπού σχετικά με την Τουρκική Δημοκρατία και τον ιδρυτή της, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.