Το Υποβρύχιο USS Albany κλάσης Λος Άντζελες (SSN 753) του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. στην περιοχή επιχειρήσεων του έκτου στόλου, πραγματοποιεί σύντομη στάση για το προσωπικό κοντά στη Λεμεσό, Κύπρος, Δεκ. 14, 2021
Πηγή: εικόνας: U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. Sixth Fleet / Twitter

Θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, ένα δυτικά της κυπριακής ΑΟΖ και άλλο νοτιο-ανατολικά, από δύο καταδρομικά σκάφη του αμερικανικού έκτου στόλου.

Thumbnail: Pinterest

Διακριτικοί φρουροί του πλωτού γεωτρύπανου Stena Forth της ExxonMobil, το οποίο συνεχίζει απρόσκοπτα τις εργασίες γεώτρησης στον Γλαύκο. Στην περιοχή πλέει και το υποβρύχιο Albany του έκτου στόλου, το οποίο πριν λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου, είχε πραγματοποιήσει σύντομη στάση ανοιχτά της Λεμεσού.

Η Τουρκία πάντως δεν επιχειρεί παρουσία στη συγκεκριμένη περιοχή περιοχή, όμως έχει ορκιστεί να μην επιτρέψει σε καμία εταιρεία ή πλοίο να εισέλθει στο τεμάχιο 5 και στο κομμάτι που παράνομα διεκδικεί ως μέρος της υφαλοκρηπίδας της. Το ερευνητικό μας πρόγραμμα θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, η απάντηση του προέδρου της δημοκρατίας.

Δεν λέγω ότι τον επόμενο χρόνο θα γίνουν γεωτρητικές εργασίες, θα γίνουν σίγουρα όμως ερευνητικές εργασίες για το τεμάχιο 5 που έχει αδειοδοτηθεί στην ExxonMobil και στην Qatar Petroleum, αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Η Άγκυρα ωστόσο έστειλε στα ανατολικά μια πολεμικη φρεγάτα η οποία παρακολουθεί από απόσταση το ερευνητικό Odin Finder που δραστηριοποιείται για λογαριασμό του τμήματος αλιείας μεταξύ των τεμαχίων 7 και 8. Κίνηση για την οποία είχε προειδοποιήσει με αντίμετρα το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του ψευδοκράτους αφού παράνομα διεκδικεί το 8 ως μέρος της αοζ του παράνομου μορφώματος. Πάντως, κατά το ταξίδι του Odin Finder από την Ιεράπετρα της Κρήτης προς την Κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία δεν επιχείρησε ούτε επικοινωνία μέσω ασυρμάτου, ούτε κινήθηκε προς αλλαγή της πορείας του.

Περίοδος κατά την οποία εκτιμάται πως θα υπάρξει κίνηση, είναι ο Ιανουάριος, και πιο συγκεκριμένα το πρώτο δεκαήμερο, οπότε επιστρέφει στην Κυπριακή ΑΟΖ και στα υπό αμφισβήτηση δυτικά τεμάχια, το Nautical Geo.Το ερευνητικό σκάφος το οποίο τον περασμένο Οκτώβριο η Άγκυρα εκδίωξε από την ίδια περιοχή. Η Άγκυρα, την ίδια ώρα, δέσμευσε παράτυπα θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ριζοπαρπάσου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 4 μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.

Πηγή: Omegalive