Το drone TB2 του τουρκικού κατασκευαστή drone Baykar εμφανίζεται σε ένα περίπτερο κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της έκθεσης SAHA EXPO Defense & Aerospace στην Κωνσταντινούπολη – 10 Νοεμβρίου 2021. REUTERS/Umit Bektas

Η τουρκική αμυντική εταιρεία της οποίας τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν καθοριστικά στις συγκρούσεις στο Αζερμπαϊτζάν και τη Λιβύη θα δοκιμάσει σύντομα δύο νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα επεκτείνουν τις δυνατότητες των τουρκικών drone από τις χερσαίες σε ναυτικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας.

Ο Haluk Bayraktar, ένας από τους δύο αδερφούς μηχανικούς που διευθύνουν την αμυντική εταιρεία Baykar, δήλωσε ότι το νέο αεροσκάφος θα δοκιμαστεί τα επόμενα δύο χρόνια και θα είναι σε θέση να απογειωθεί από ένα πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που βρίσκεται επί του παρόντος υπό παραγωγή.

Η ανάπτυξη από την Τουρκία του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2 της εταιρείας υπήρξε σημαντικός παράγοντας συγκρούσεων στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, ωθώντας την Baykar στο προσκήνιο και μετατρέποντάς την σε σημαντικό κατασκευαστή και εξαγωγέα.

Το drone TB2 του τουρκικού κατασκευαστή drone Baykar εμφανίζεται σε ένα περίπτερο κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της έκθεσης SAHA EXPO Defense & Aerospace στην Κωνσταντινούπολη – 10 Νοεμβρίου 2021. REUTERS/Umit Bektas

Η εταιρεία έχει τώρα υπογράψει εξαγωγικές συμφωνίες με 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας κοινής παραγωγής με την Ουκρανία, καθώς τα προϊόντα της βοηθούν στην αναμόρφωση του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται οι σύγχρονοι πόλεμοι, είπε ο Bayraktar.

Η κλίμακα του προγράμματος drone της Τουρκίας την τοποθετεί στους τέσσερις κορυφαίους παραγωγούς του κόσμου μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και την Κίνα, λένε οι αναλυτές.

«Τα έξυπνα, μη επανδρωμένα συστήματα αεροσκαφών είναι οι δύο κορυφαίες τεχνολογίες που άλλαξαν το τοπίο για την προβολή ισχύος», είπε στο Reuters στο περιθώριο της αμυντικής εκπομπής στην Κωνσταντινούπολη.

«Καθώς όλοι μιλούν για το πώς η τεχνολογία των drone αλλάζει τα δόγματα μάχης… ένας από τους επόμενους στόχους μας είναι το drone TB3, ικανό να απογειωθεί και να προσγειωθεί στο TCG Anadolu», είπε ο Bayraktar, αναφερόμενος σε ένα σχεδιαζόμενο τουρκικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο.

Το ελαφρύ αεροπλανοφόρο TCG Anadolu (L-400) του Τουρκικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια της ναυπήγησης του στο ναυπηγείο Sedef στην Κωνσταντινούπολη. Φώτο: Wikipedia

Αν και το πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει πολεμικά ελικόπτερα στο κατάστρωμα προσγείωσης, η Τουρκία δεν χρησιμοποιεί αεροπλάνο που να μπορεί να απογειωθεί από το σκάφος. Το TB3, με πτυσσόμενο σχέδιο, θα μπορούσε να αναπτυχθεί από τους μικρούς ναυτικούς διαδρόμους.

Με ορισμένα τμήματα υπό παραγωγή, αναμένεται να γίνει η πρώτη δοκιμαστική πτήση το επόμενο έτος, είπε ο Bayraktar.

Θα ακολουθήσει ένα μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος, που ονομάζεται MUIS, με το πρώτο πρωτότυπο της πτήσης να αναμένεται το 2023, είπε. Επί του παρόντος, στο στάδιο του σχεδιασμού, το MUIS θα είναι αεριωθούμενο, με ωφέλιμο φορτίο έως 1,5 τόνους.

Το σκάφος αυτόνομου ελιγμού θα είναι σε θέση να λειτουργεί παράλληλα με επανδρωμένα αεροσκάφη και θα μπορεί να φέρει πυραύλους αέρος-αέρος, ανέφερε η εταιρεία.

Ο Haluk Bayraktar, Διευθύνων Σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας κατασκευής drone Baykar, ποζάρει μετά από συνέντευξη στο Reuters κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της SAHA EXPO Defense & Aerospace Exhibition στην Κωνσταντινούπολη – 10 Νοεμβρίου 2021. REUTERS/Umit Bektas

Η Baykar, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον πατέρα του Bayraktar, άρχισε να επικεντρώνεται στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών το 2005 καθώς η Τουρκία προσπαθούσε να ενισχύσει την τοπική αμυντική βιομηχανία της.

Τώρα πρωτοστατεί στην παγκόσμια αμυντική ώθηση της Τουρκίας για εξαγωγές. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, η κόρη του οποίου είναι παντρεμένη με τον επικεφαλής τεχνολογίας της Baykar, Selcuk Bayraktar, λέει ότι η διεθνής ζήτηση για TB2 και το νεότερο drone Akinci είναι τεράστια.

«Παντού, ακόμη και στο ταξίδι μου στην Αφρική, θέλουν drones, οπλισμένα drones και Akinci», είπε στους εργαζόμενους στο Baykar τον περασμένο μήνα μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Αγκόλα, το Τόγκο και τη Νιγηρία. «Όλος ο κόσμος… θέλει να δει και να μάθει τι κάνεις».

Το πρώτο drone Akinci, το οποίο έχει μεγαλύτερο χρόνο πτήσης και μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο από το TB2, παραδόθηκε στον τουρκικό στρατό τον Αύγουστο.

Μηχανικός από την τουρκική εταιρεία κατασκευής drone Baykar στέκεται δίπλα σε ένα drone TB2 κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της έκθεσης SAHA EXPO Defense & Aerospace στην Κωνσταντινούπολη – 10 Νοεμβρίου 2021. REUTERS/Umit Bektas

Παρά την αυξανόμενη ζήτηση, η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών τουρκικής κατασκευής στην ανατολική Ουκρανία εναντίον πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία έχει επικριθεί από το Κρεμλίνο. Οι προγραμματισμένες πωλήσεις στην Αιθιοπία, βυθισμένη στον εμφύλιο πόλεμο και σε σύγκρουση με την Αίγυπτο, έχουν προκαλέσει τριβές με το Κάιρο.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι η Τουρκία είχε κάνει ένα «τεράστιο άλμα» στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τη δική της αμυντική βιομηχανία τα τελευταία 20 χρόνια, επεκτείνοντας από 17 εταιρείες σε σχεδόν 17.000.

«Η τεχνολογία των drone είναι μόνο μια ιστορία επιτυχίας που γεννήθηκε από την εθνική και εγχώρια ανάπτυξη», είπε. «Αρχίσαμε να αποκομίζουμε τα οφέλη της δουλειάς που ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες μόλις πρόσφατα».

Πηγή: Reuters

Δείτε το βίντεο με το σχολιασμό του Γεωργίου Παπασημάκη: