Έφοδος με εφ’ όπλου λόγχη του νικηφόρου και απελευθερωτικού Ελληνικού Στρατού εναντίον των ιταλικών δυνάμεων που επιτέθηκαν εναντίον της Ελλάδος. Ακολουθεί η απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου.

28η Οκτωβρίου 1940, η μεγάλη μέρα του εικοστού αιώνα όπου η Ελλάδα απέδειξε ότι γεννά ακόμα Λεωνίδες, Παλαιολόγους και Κολοκοτρωναίους. «Αέρα» αντήχησαν τα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου μας, ο πάνοπλος εισβολέας αναχαιτίστηκε, για να ακολουθήσει το Έπος της απελευθέρωσης της Βορείου Ηπείρου από το νικηφόρο Ελληνικό Στρατό.

Αθάνατοι οι Ήρωες! Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

Γεώργιος Παπασημάκης

Δείτε το βίντεο:

#οχι #28ηοκτωβριου #ιστορικα

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την άρνηση του Μεταξά με το ιστορικό ΟΧΙ, ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον της Ελλάδος στην Ελληνοαλβανική μεθόριο. Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου οι Ελληνικές δυνάμεις είχαν προωθηθεί στο ένα τέταρτο σχεδόν του εδάφους της Αλβανίας στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου (αρχαία Χαονία, πανάρχαια Ελληνική περιοχή και αδιάσπαστο τμήμα της ενιαίας Ηπείρου) , καταλαμβάνοντας κατά σειρά τις πόλεις: Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρρα.

Φώτο: commons.wikimedia

Όπως διαβάζουμε στην βικιπαίδεια και αναφέρουν πολλοί ιστορικοί, η απόκρουση της ιταλικής εισβολής ήταν η πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα. Η καθυστερημένη επίθεση τον Ιούνιο του 1941, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους στη διάρκεια της Μάχης της Μόσχας.