Μαχητικό F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που ανήκει στην ομάδα επιδείξεων «ΖΕΥΣ» – Demo team F-16 ZEUS – Φώτο: HAF

84 F-16 Viper, 24 Rafale, 38 αναβαθμισμένα F-16 Block 50 και ενδεχομένως 24 Mirage 2000-5 θα αποκτήσουν σύνδεση μέσω Link 16 με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημιουργία μιας πανίσχυρης, υπερσύγχρονης και πλήρως διαλειτουργικής δύναμης 170 μαχητικών στους κόλπους του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Γεώργιος Παπασημάκης

Έρχονται τα αναβαθμισμένα F-16 Block 50 με πύραυλους αντιραντάρ Harm και ατρακτίδια στόχευσης Sniper, απολύτως διαλειτουργικά μέσω link 16 με τα F-16 Viper, τα Rafale και ενδεχομένως και τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η μέγιστη αυτή ενίσχυση της Ελλάδος στον αεροπορικό τομέα και ιδιαίτερα στο θέατρο επιχειρήσεων Αιγαίου – Ανατολικής Μεσογείου – Κύπρου μας δίνει το δικαίωμα να ομιλούμε ασφαλώς, όχι πλέον περί υπεροπλίας της Ελλάδος έναντι της κατοχικής δύναμης στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά περί χάσματος με την παρουσία μεταξύ άλλων 170 υπερσύγρονων και διαλειτουργικών αεροσκαφών που θα φέρουν μεταξύ άλλων υποστρατηγικούς πυραύλους Scalp-EG (βεληνεκές 500 χλμ.), πυραύλους ναυτικής κρούσης Exocet και πέραν του οπτικού πεδίου (BVR) Meteor, anti-radar Harm και ισραηλινούς Rampage με ακτίνα δράσης 150 χλμ.

Χάρτης του FIR Αθηνών και του FIR Λευκωσίας

Φυσικά η μέγιστη ενίσχυση των Αεροπορικών Δυνάμεων της Ελλάδος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο αν προσθέσουμε την έλευση των υπερσύγχρονων ψηφιακών φρεγατών τύπου FDI-HN – Belharra στον Ελληνικό Στόλο και των πυραύλων Aster-30 με βεληνεκές 130 χιλιομέτρων και Exocet με βεληνεκές 180 χλμ. οι οποίοι σε συνδυασμό με το πανίσχυρο ραντάρ sea fire των Belharra και την διαλειτουργικότητα των φρεγατών με τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας καθιστούν Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακή ΑΟΖ, όχι μόνο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και εν τοις πράγμασι Ελληνική λίμνη.

Φρεγάτα τύπου FDI HN – Belharra. 3+1 Φρεγάτες του τύπου θα παραλάβει έως το 2026 το Πολεμικό ναυτικό με τις δύο πρώτες να αναμένονται το 2025. Φώτο: NAVAL GROUP

Αξίζει να σημειωθούν οι δηλώσεις ειδικών επι των θεμάτων του Πολεμικού Ναυτικού όπου αναφέρουν μεταξύ άλλων, ο μεν Αντιναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος πως «ο συνδυασμός του ραντάρ με τους 32 Aster που θα φέρει του δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργεί μια ομπρέλα ασφαλείας γύρω του πάνω από 100 χιλιόμετρα», ενώ ο Βασίλης Πολίτης Υποναύαρχος ε.α., έχει πει πως «αν έχουμε ένα στο Β. Αιγαίο, ένα στην περιοχή της Κρήτης και ένα στην Κύπρο, με τις τρεις φρεγάτες καλύπτουμε πλέον όλη τη θαλάσσια περιοχή». 

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η προσθήκη των ισραηλινών συστημάτων SPIKE NLOS (25 συστήματα) στον Ελληνικό Στρατό, ενδεχόμενη τοποθέτηση των οποίων στα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει ήδη προκαλέσει πονοκέφαλο στους Τούρκους αναλυτές, κάποιοι εκ των οποίων έχουν αναφερθεί σε αδυναμία της Τουρκίας να πραγματοποιήσει ναυτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο εφόσον η Ελλάς τοποθετήσει τα συστήματα αυτά σε επίκαιρες θέσεις επι των Ελληνικών νησιών. Οι SPIKE NLOS, τοποθετημένοι και επι των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Longbow Apache που διαθέτει η Ελλάς και δεν διαθέτει η κατοχική δύναμη, θα τετραπλασιάσουν το βεληνεκές κρούσης τους από τα 8 χλμ που είναι τώρα με τους AGM-114 Hellfire που διαθέτουν στα 32 με τους SPIKE NLOS.

Επίσης δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η τοποθέτηση σύγχρονων πυραύλων τύπου Exocet MM40 Block 3C, με ικανότητα κρούσης σε αποστάσεις 180 χλμ. ίδιους με αυτούς που φέρουν οι Belharra και οι 3+1 κορβέτες Gowind που όπως όλα δείχνουν θα αποκτήσει η Ελλάς, και στις πυραυλακάτους που ήδη διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και στις δύο που κατασκευάζονται σε Ελληνικά ναυπηγεία.

Κλείνοντας να αναφέρω ότι η τοποθέτηση επάκτιων συστοιχιών πυραύλων MM40 Block 3C, με ικανότητα κρούσης σε αποστάσεις 180 χλμ. από την Κυπριακή Δημοκρατία για την προστασία της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις προχωρημένες συζητήσεις της Λευκωσίας με την Ιερουσαλήμ για την αγορά του πανίσχυρου ισραηλινού αντιπυραύλικού συστήματος Iron Dome συντελούν τα μέγιστα στην επαύξηση της αμυντικής ικανότητας του Ελληνισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύουν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα του Ελληνισμού και ενοποιούν τις αντιαεροπορικές ομπρέλες Αθηνών και Λευκωσίας.

Γεώργιος Παπασημάκης
http://www.ereunitiko.com
papasimakis@yahoo.gr

Δείτε το βίντεο:

#γεωργιοςπαπασημακης #georgepapasimakis