Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλούν καθώς ο Ερντογάν φεύγει μετά τις συνομιλίες τους στην κατοικία Μπότσαροφ Ρούτσεϊ στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας στο Σότσι της Ρωσίας, 29 Σεπτεμβρίου 2021. (Photo: AP – edited)

Μετά τους θριαμβικούς τόνους, η ψυχρολουσία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε όσο πιο αθόρυβα γινόταν μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. Δεν υπήρξε καν επίσημη δήλωση σχετικά τις συζητήσεις τους στο Σότσι.

Του Bobby Ghosh

Η «διακριτική» μορφή την οποία έλαβε η αναχώρησή του ήταν διπλά περίεργη. Ο Ερντογάν δεν είναι άνθρωπος που θα έχανε την ευκαιρία να επιδείξει τη διεθνή του θέση – και η συγκεκριμένη είχε προαναγγελθεί ως η πιο σημαντική συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών τα τελευταία χρόνια.

Αποσύνδεση
Η σύνοδος του Σότσι επρόκειτο να αντιπροσωπεύσει το επόμενο βήμα στην αποσύνδεση της Τουρκίας από μια συμμαχία που σιγά-σιγά ξεφτίζει με τις ΗΠΑ και προς μια εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Πριν από το ταξίδι του στην πόλη – παραθεριστικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν είχε μιλήσει ανοιχτά για την έλλειψη «χημείας» του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και γενικότερα για τους κλυδωνιζόμενους δεσμούς μεταξύ των χωρών τους. «Δεν μπορώ να πω ειλικρινά ότι υπάρχει μια υγιής κατάσταση στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ταυτόχρονα, μίλησε για τους στενούς δεσμούς μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας. Αν και ο ίδιος και ο Πούτιν πάντα διατηρούσαν τις διαφωνίες τους σε κάποια πράγματα – όπως η καταπάτηση από πλευράς Τουρκίας της ρωσικής σφαίρας επιρροής στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και η εμπλοκή της Ρωσίας με τα τουρκικά συμφέροντα σε Συρία και Λιβύη – συνήθως οι δύο άνδρες έβαζαν σειρά και έλυναν τις διαφορές τους στο Σότσι. «Σαφώς και θα πάρουμε μια σημαντική απόφαση για τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας», είχε πει πρόσφατα ο Ερντογάν.

Διαβάστε περισσότερα>>

Δείτε και:

Σχολιασμός ειδήσεων με το Γεώργιο Παπασημάκη

#γεωργιοςπαπασημακης #georgepapasimakis