Για «αποτελεσματικά γενικά μέτρα» τα οποία επαρκούν για κλείσιμο της επιτήρησης εκ μέρους της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στις υποθέσεις των αγνοουμένων που εκδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), κάνει λόγο η Άγκυρα.

Σε υπόμνημα προς το ΣτΕ, που στάληκε την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία λέει ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η επιτήρηση, τόσο σε σχέση με το τμήμα της απόφασης του ΕΔΑΔ επί της Τέταρτης Διακρατικής Προσφυγής «Κύπρου εναντίον Τουρκίας», που αφορά τους αγνοούμενους, όσο και για τα γενικά μέτρα στην απόφαση «Βαρνάβα και Άλλοι εναντίον Τουρκίας».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Δικαστηρίου ως σημείο αναφοράς για την επιτήρηση της εκτέλεσης των αποφάσεων, διαθέτουμε αποτελεσματικούς μηχανισμούς, που αποδίδουν απτά αποτελέσματα εδώ και κάποια χρόνια τώρα», αναφέρεται στο τουρκικό υπόμνημα, που υποβλήθηκε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών, στις 9-11 Μαρτίου, στο Στρασβούργο, στην οποία εξετάστηκαν οι υποθέσεις αγνοουμένων.

Στην απόφασή που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίας, η Επιτροπή Υπουργών ανέφερε πως επιμένει στην άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση την αποζημίωση που εκδίκασε το ΕΔΑΔ στις αποφάσεις «Κύπρος εναντίον Τουρκίας» στις 12 Μαΐου 2014 και «Βαρνάβα εναντίον Τουρκίας» στις 18 Σεπτεμβρίου 2009. Ζητούσε παράλληλα από τη Γραμματεία του Σώματος, σε περίπτωση που η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, να προετοιμάσει προσχέδιο ενδιάμεσων ψηφισμάτων για την επόμενη εξέταση καθεμιάς από αυτές τις περιπτώσεις. Το θέμα των αγνοουμένων αποφασίστηκε να εξεταστεί εκ νέου μαζί με τα ατομικά μέτρα της υπόθεσης «Βαρνάβα» τον Μάρτιο του 2022.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή>>