Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν τις αντίστοιχες «εδαφικές διαφορές» στην Κύπρο, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Κασμίρ, ανέφερε την Τετάρτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η νέα συμφωνία, γνωστή ως Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ, που υπεγράφη από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Αζέριο Υπουργό Εξωτερικών Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σάχ Χαμίντ Κράικι, θα επιδιώξει επίσης να εμβαθύνει τους δεσμούς πολιτικούς, οικονομικούς καθώς τους δεσμούς ασφάλειας, ανέφερε η ίδια πηγή και διαβάζουμε στο Ahval.

Και οι τρεις χώρες εμπλέκονται σε εδαφικές διαφορές που έχουν απειλήσει να κλιμακωθούν τα τελευταία χρόνια.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ βρίσκεται επίσημα στην περιοχή των Αζέρων, υπό τον έλεγχο εθνικής Αρμενικής κυβέρνησης από τις αρχικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών που έληξαν το 1994.

Η πρόσφατη επίθεση των Αζερίων καταδικάστηκε από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, αλλά κατάφερε εν μέρει λόγω της τουρκικής στρατιωτικής υποστήριξης.

Η Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις προσπάθειες των Αζέρων για «ανοικοδόμηση και αποκατάσταση των απελευθερωμένων περιοχών του Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε το Anadolu.

Η δήλωση κάλεσε επίσης μια «ρεαλιστική και αμοιβαία συμφωνημένη» λύση στα πρόσφατα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Η Τουρκία και η Ελλάδα παραμένουν σε διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την πρόσβαση σε πρόσφατα ανακαλυφθέντα αποθέματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου.

Η Κύπρος χωρίστηκε από την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση του 1974 που ακολούθησε κινήσεις για την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

Οι συνομιλίες υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών που στοχεύουν στην επανένωση του νησιού έχουν αποτύχει επανειλημμένα και ο Çavuşoğlu απέρριψε πρόσφατα οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία για τη δημιουργία κοινής διοίκησης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν «εξέφρασαν επίσης τη βαθιά ανησυχία τους για τις μονομερείς ενέργειες του Αυγούστου. 5, 2019 », αναφερόμενοι στην απόφαση της Ινδίας να ανακαλέσει το ειδικό καθεστώς του Κασμίρ, σύμφωνα πάντα με το Anadolu.

Το κίνημα μείωσε σημαντικά την αυτονομία της κυρίως μουσουλμανικής περιοχής, η οποία διεκδικείται επίσης από το Πακιστάν.

Το Anadolu είπε ότι η Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ θα επιδιώξει την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας και της καταπίεσης εναντίον Μουσουλμάνων.

Πηγή:Ahval

Δείτε το βίντεο: