Kατηγορίες
Ένοπλες Δυνάμεις Ειδήσεις Ελλάδα Εξοπλιστικά Πολεμικό Ναυτικό

Η Belharra ΚΙΜΩΝ βγήκε στο Αιγαίο – Όλα όσα έδειξαν οι δοκιμές

Η ελληνική φρεγάτα FDI ΚΙΜΩΝ πραγματοποίησε τον πρώτο της πλου με επιτυχία. Όλα τα στοιχεία για τα οπλικά, ναυτικά και ηλεκτρονικά της συστήματα.

Φρεγάτα FDI ΚΙΜΩΝ του Πολεμικού Ναυτικού σε δοκιμαστικό πλου
FDI ΚΙΜΩΝ: Δοκιμαστικός πλους πρώτης Belharra – Η πρώτη ελληνική φρεγάτα Belharra σε θαλάσσιες δοκιμές ταχύτητας και πλοήγησης

🖋 Γράφει ο Γεώργιος Παπασημάκης

Μια ιστορική στιγμή για το Πολεμικό Ναυτικό και την αμυντική ισχύ της χώρας μας καταγράφηκε στις 21 Μαΐου 2025. Η φρεγάτα FDI Belharra ΚΙΜΩΝ (F-601), η πρώτη από τις τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες που έχει παραγγείλει η Ελλάδα από τη Naval Group, πραγματοποίησε τον παρθενικό της δοκιμαστικό πλου, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στον ελληνικό στόλο.

Η «Κίμων» έπλευσε για 24 ώρες στα ανοιχτά της Λοριάν, στη δυτική Γαλλία, αυτοδύναμα, δοκιμάζοντας το σύστημα πρόωσης και πλοήγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπέρασε τους 27 κόμβους, ενώ οι ελιγμοί και οι τεχνικές επιδόσεις κρίθηκαν απολύτως ικανοποιητικές από το παρόν ελληνικό κλιμάκιο.

Πλήρως Οπλισμένη – Φρεγάτα-Θηρίο


Η «Κίμων» δεν είναι απλώς μια ναυτική πλατφόρμα. Είναι ένα κινούμενο φρούριο.

Διαθέτει:

32 κελιά ASTER-30 για αντιαεροπορική άμυνα περιοχής

Exocet MM40 B3c για αντιπλοϊκή δράση

RAM για εγγύς προστασία

Πυροβόλο 76 χιλιοστών OTO Melara

Lionfish των 20mm

MU90 τορπίλες

CANTO decoys για αντιμέτρα

Η ναυπήγηση της ΚΙΜΩΝ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ η καθέλκυση της έγινε στις 4 Οκτωβρίου 2023. Μέχρι το φθινόπωρο, θα έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές όλων των συστημάτων. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Βρέστη για να φορτωθεί ο οπλισμός της.

Ηλεκτρονικός Πόλεμος & Κυβερνοασφάλεια


Οι ελληνικές FDI διαθέτουν σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου αιχμής και αρχιτεκτονική που αντιμετωπίζει κυβερνοεπιθέσεις. Επιπλέον, συνοδεύονται από:

MH-60R Romeo, τα καλύτερα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα στον κόσμο

Camcopter S-100 drones, για παρακολούθηση και στοχοποίηση

Οι παρατηρήσεις των δοκιμών ήταν ελάχιστες, καθώς έχουν ενσωματωθεί όλες οι βελτιώσεις που προέκυψαν από τη γαλλική FDI «Amiral Ronarc’h».

Η συνέχεια: Φορμίων και Option για 4η


Στις 4 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή καθέλκυσης της 3ης ελληνικής FDI «Φορμίων». Παράλληλα, είναι σε τελική φάση η πολιτική απόφαση για την ενεργοποίηση της option για 4η φρεγάτα, που θα φέρει –κατά πληροφορίες– το όνομα «Άργους».

Συμπέρασμα


Η ΚΙΜΩΝ δεν είναι απλώς πλοίο. Είναι το σύμβολο μιας νέας εποχής. Οι ελληνικές FDI μετατρέπουν το Πολεμικό Ναυτικό σε ψηφιακή δύναμη προβολής ισχύος, με δυνατότητα χτυπήματος από μακριά, ηλεκτρονική κυριαρχία και απόλυτο έλεγχο του περιβάλλοντος μάχης.

Η Ελλάδα απέκτησε πλέον το «μακρύ της χέρι» στη Μεσόγειο. Και το όνομά του είναι ΚΙΜΩΝ.


Το προηγούμενο άρθρο μας για τις Belharra

Ανάλυση για τα MH-60R Romeo

Naval Group – Official site

FDI Belharra overview on NavalNews


Ανακάλυψε περισσότερα από Ereunitiko

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις τελευταίες αναρτήσεις στο email σας.

Γεώργιος Παπασημάκης's avatar

Από Γεώργιος Παπασημάκης

Ενημέρωση για Ελλάδα, Κύπρο, Απανταχού Ελληνισμό, Άμυνα και Εξωτερική Πολιτική.

Σχολιάστε