
Του Γεώργιου Παπασημάκη | ereunitiko.com
Το 2025 αναδεικνύεται ως το έτος που θα καθορίσει τη νέα στρατηγική αρχιτεκτονική της Μεσογείου. Μια μάχη χωρίς σφαίρες αλλά με στρατηγικά όπλα όπως αγωγοί, ναυτικές συμμαχίες, βάσεις, ενεργειακά κοιτάσματα και τεχνητή νοημοσύνη. Στην καρδιά αυτής της γεωπολιτικής σκακιέρας βρίσκεται η Ελλάδα.
Ελλάδα: Από περιφερειακός παίκτης σε γεωπολιτικό σταθεροποιητή
Η Ελλάδα το 2025 παύει να είναι ο «παρατηρητής» της Ανατολικής Μεσογείου. Με την αναβάθμιση της Σούδας, τις νέες αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, και την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες FDI Belharra και κορβέτες Gowind, τοποθετείται στο κέντρο των εξελίξεων.
Η Αλεξανδρούπολη λειτουργεί πλέον ως κρίσιμος κόμβος για την προώθηση νατοϊκών δυνάμεων και αμερικανικού LNG προς την Ανατολική Ευρώπη. Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακής και αμυντικής γέφυρας δεν είναι πλέον θεωρητικός, αλλά επιχειρησιακός.
Οι μεγάλοι παίκτες: ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Αίγυπτος, Ιταλία
ΗΠΑ: Ενισχύουν στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, ειδικά με έμφαση στην αναχαίτιση ρωσικής επιρροής και τον έλεγχο του θαλάσσιου ενεργειακού διαδρόμου East Med.
Ρωσία: Διατηρεί ενεργό ρόλο στη Συρία με ναυτικές βάσεις, ασκώντας πίεση από τον άξονα Λαττάκεια – Κύπρος.
Τουρκία: Πιέζει μέσω του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα», απειλώντας με ερευνητικά σκάφη και drones, ενώ υποστηρίζει παράλληλες γεωπολιτικές θέσεις με τη Ρωσία.
Αίγυπτος: Αναδεικνύεται σε ενεργειακή δύναμη, επιδιώκοντας σταθερότητα μέσω συμμαχιών με Ελλάδα και Ισραήλ.
Ιταλία: Με ισχυρό εμπορικό και ενεργειακό ενδιαφέρον στη Λιβύη, προσπαθεί να κρατήσει ισορροπία μεταξύ Δύσης και συμφερόντων στην Αφρική.
Η ενεργειακή σκακιέρα της Μεσογείου
Το παιχνίδι δεν παίζεται πια μόνο με φρεγάτες και υποβρύχια. Οι αγωγοί φυσικού αερίου, οι τερματικοί LNG, και οι υποθαλάσσιες πλατφόρμες είναι οι νέες «βάσεις».
Ο EastMed, ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), και η σύνδεση με το TAP συνθέτουν έναν ενεργειακό άξονα με γεωπολιτική βαρύτητα.
Η Ελλάδα ενισχύει το ρόλο της ως ενεργειακός κόμβος, προωθώντας την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Νέες τεχνολογίες και συμμαχίες
Η χρήση drones, υποβρυχίων μη επανδρωμένων σκαφών (USVs), και η παρουσία AI σε στρατηγικές πλατφόρμες αλλάζουν το τοπίο. Η Ελλάδα προχωρά με διεθνείς συμπράξεις σε τεχνολογίες αιχμής και συμμετέχει σε ασκήσεις με ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ και Αίγυπτο.
Συμπέρασμα: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ιστορίας
Η Μάχη της Μεσογείου δεν είναι πολεμική, είναι γεωστρατηγική. Και η Ελλάδα έχει αποφασίσει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Όποιος ελέγχει την ενέργεια, ελέγχει την ισχύ. Όποιος ελέγχει τη Μεσόγειο, ελέγχει το μέλλον.
Και η Ελλάδα είναι πλέον στο κέντρο αυτού του ελέγχου.
Ανακάλυψε περισσότερα από Ereunitiko
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις τελευταίες αναρτήσεις στο email σας.
