
Αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε ως μέρος μιας συνεργασίας υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου [μέσω της MBDA UK] με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Ισπανία, το Meteor είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος BVRAM [πέραν της οπτικής εμβέλειας] αέρος-αέρος ικανός να καταρρίψει εχθρικά αεροσκάφη πέρα από την οπτική εμβέλεια.
Πηγή: opex360
Μια τέτοια ικανότητα επισημάνθηκε κατά την απόκτηση των μαχητικών-βομβαρδιστικών Rafale από την Ελλάδα [είκοσι τέσσερα συνολικά, σημείωμα του συντάκτη]. Και για καλό λόγο: θα επέτρεπε στα μαχητικά αεροσκάφη της να «κλειδώσουν» το FIR Αθηνών [Περιοχή πληροφοριών πτήσης], αντικείμενο διαμάχης με την Τουρκία.
Ωστόσο, ενώ έχει λάβει όλα τα Rafales που παραγγέλθηκαν, η ελληνική αεροπορία θα μπορούσε να χάσει αυτό το επιχειρησιακό πλεονέκτημα εάν η Τουρκία αποκτήσει επίσης Meteors μέσω της αγοράς σαράντα Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο. Εξ ου και η ανησυχία που εξέφρασε η Αθήνα… η οποία έχει ζητήσει και «επίσημες εξηγήσεις» από τη Γαλλία για το θέμα αυτό.
Πράγματι, δεδομένου ότι το μερίδιο της γαλλικής βιομηχανίας στην παραγωγή του Meteor είναι 12,4%, το Παρίσι θα μπορούσε να αντιταχθεί στην πώληση αυτού του πυραύλου στην Τουρκία. Επιπλέον, η Γερμανία, η οποία συνεισφέρει 16% σε αυτό το πρόγραμμα, δεν δίστασε να το κάνει όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε να το πουλήσει στη Σαουδική Αραβία το 2019.
Ωστόσο, και παρόλο που ο Πρόεδρος Μακρόν φέρεται να είπε πρόσφατα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μια συμφωνία με την Τουρκία για το Meteor «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη», η Γαλλία δεν έχει καμία πρόθεση να εμποδίσει τις πωλήσεις όπλων που διαπραγματεύεται το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό είναι πράγματι αυτό που πρότεινε ο Sébastien Lecornu, υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Εθνοσυνέλευση στις 18 Φεβρουαρίου.
«Η Γαλλία δεν ανησυχεί. […] Δεν έχουμε τον έλεγχο των βρετανικών εξαγωγών όπλων», είπε ο υπουργός, προτού παραδεχτεί ότι ήταν απαραίτητο να «μετρηθεί η νόμιμη ανησυχία» της ελληνικής κοινής γνώμης που δημιουργείται από την ενδεχόμενη πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το Παρίσι δεν έχει καμία πρόθεση να μπλοκάρει τις πωλήσεις του Λονδίνου για να μην θέσει σε κίνδυνο τις δικές του;
«Έχουμε ρόλο σε αυτό το θέμα; Η απάντηση είναι όχι. Το Meteor μπολιάζεται στο Eurofighter. «Δεν είμαστε εμείς που πουλάμε αυτή την πλατφόρμα στην Τουρκία», συνέχισε ο κ. Λεκόρνου. «Και, σε αυτό το θέμα, νομίζω ότι έχουμε μόνο διπλωματία και πειθώ, ιδίως για να βρούμε έναν δρόμο που να επιτρέπει σε όλους να συνομιλούν μεταξύ τους, να βρουν μια λύση από την κορυφή», πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Λεκόρνου θα προσπαθήσει να βρει αυτό το «μονοπάτι» με τον Νίκο Δένδια, τον Έλληνα υπουργό Άμυνας. «Θα πάω στην Αθήνα σύντομα για να τα συζητήσω όλα αυτά με τον Έλληνα ομόλογό μου», είπε.
Υπενθυμίζουμε ότι η αμυντική συμφωνία που υπογράφηκε το 2021 από τη Γαλλία και την Ελλάδα ορίζει ότι τα δύο μέρη «διαβουλεύονται τακτικά μεταξύ τους για όλα τα θέματα άμυνας και ασφάλειας κοινού ενδιαφέροντος» [άρθρο 1].
Δείτε την ανάλυση:
Ανακάλυψε περισσότερα από Ereunitiko
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις τελευταίες αναρτήσεις στο email σας.
