
Η Ελλάδα και η Τουρκία επιβεβαίωσαν ότι δεν θα μεταφέρουν τα αντιαεροπορικά τους συστήματα S-300 και S-400 στην Ουκρανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είναι ανένδοτοι στη διατήρηση των ρωσικών εγκαταστάσεων αεράμυνας.
Πηγή: Σβετλάνα Τσιγκάνκοβα / RG.RU
Το Forbes γράφει σχετικά . Σημειώνεται εδώ ότι ως αποτέλεσμα των πιέσεων της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Τουρκία, εκπρόσωποι των χωρών αυτών έκαναν δηλώσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο μεταφοράς πυραύλων S-300 με έδρα την Κρήτη στην Ουκρανία. Είπε σχετικά στην τοπική τηλεόραση.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας διέψευσε επίσης αναφορές ότι η χώρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταφέρει το πολύ πιο σύγχρονο σύστημα S-400 Triumph σε οποιοδήποτε άλλο κράτος. Αποκλείεται.
Τα ελληνικά S-300 προορίζονταν αρχικά για την Κύπρο, αλλά μεταφέρθηκαν στην Κρήτη στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αφού η Τουρκία απείλησε να καταστρέψει το σύστημα εάν έφτανε στη Λευκωσία. Η Αθήνα αποθήκευσε όλους τους πυραύλους σε αποθήκες για πολλά χρόνια και πραγματοποίησε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις για πρώτη φορά το 2013.
Η Τουρκία απέκτησε τους S-400 από τη Ρωσία, παρά τις απειλές των ΗΠΑ. Η Άγκυρα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, σχεδιάζει να αναπτύξει τους S-400 στα σύνορα με το Ιράκ. Και αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξη του Τουρκικού Θριάμβου.
Το δημοσίευμα του δημοσιεύματος σημειώνει ότι η Ελλάδα διαθέτει περίπου 175 πυραύλους για 32 εκτοξευτές και η Τουρκία έχει αποκτήσει περισσότερους από 120 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Ανακάλυψε περισσότερα από Ereunitiko
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις τελευταίες αναρτήσεις στο email σας.