
BAE Systems και royalnavy.mod.ukΣεούλ 1/5/2024. Η Νότια Κορέα διεξήγαγε συνομιλίες για την ένταξη της στην αμυντική συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Shin Won-sik λίγες εβδομάδες αφότου το σύμφωνο είπε ότι θα πραγματοποιήσει επίσημες συνομιλίες για την ένταξη της Ιαπωνίας.
Η AUKUS, η οποία ιδρύθηκε από τις τρεις χώρες το 2021, αποτελεί μέρος των προσπαθειών για να ανασχέσει την αυξανόμενη ισχύς της Κίνας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.
«Κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε επίσης τη δυνατότητα συνεργασίας με τον Πυλώνα Δύο της AUKUS», είπε ο Σιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Αυστραλίας – Νότιας Κορέας.
«Υποστηρίζουμε τις δραστηριότητες του AUKUS Pillar Two και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι τα μέλη εξετάζουν την Κορέα ως εταίρο του», είπε.
Το πρώτο στάδιο, ή «πυλώνας» του AUKUS έχει σχεδιαστεί για να παραδίδει πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια στην Αυστραλία και δεν είναι ανοιχτό σε νέα μέλη.
Το SSN-AUKUS, γνωστό και ως SSN-A, είναι κατηγορία πυρηνικών υποβρυχίων SSN που προορίζεται να τεθεί σε υπηρεσία με το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου στα τέλη της δεκαετίας του 2030 και το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας στη δεκαετία του 2040. Η κλάση θα αντικαταστήσει τα υποβρύχια κλάσης Astute του Ηνωμένου Βασιλείου και τα υποβρύχια κλάσης Collins της Αυστραλίας.
Η Αυστραλία σχεδιάζει να κατασκευάσει πέντε υποβρύχια SSN-AUKUS εκτός από την απόκτηση τριών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων κλάσης Virginia από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κατηγορία θα τροφοδοτείται από τους αντιδραστήρες νερού υπό πίεση της Rolls-Royce και θα φέρουν ισχυρές τορπίλες και πυραύλους.
Ωστόσο, τα αρχικά τρία μέλη είπαν εδώ και καιρό περισσότερες χώρες θα κληθούν να συμμετάσχουν στον δεύτερο πυλώνα, ο οποίος επικεντρώνεται στην ανταλλαγή στρατιωτικής τεχνολογίας σε μια σειρά τομέων, συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών υπολογιστών και των υπερηχητικών πυραύλων.
Οι συζητήσεις για πιθανά κοινά έργα με την Ιαπωνία πρόκειται να ξεκινήσουν φέτος και εφόσον ενταχθεί και η Νότια Κορέα θα ομιλούμε πλέουν για το νέο NATO του Ειρηνικού Ωκεανού.
ΗΠΑ – Δύση, με κύριους συμμάχους στην περιοχή Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταιβάν, Φιλιππίνες και την Αυστραλία προσπαθούν να επιτύχουν την ανάσχεση της Κινεζικής ισχύος στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.
Στην κίνηση αυτή αντιδρά ήδη το Πεκίνο σε συνεργασία με τη Ρωσία και τους περιφερειακούς του συμμάχους όπως είναι η Βόρεια Κορέα και το Ιράν με χερσαίες εμπορικές οδούς όπως είναι η οδός one belt one road και τα παρακλάδια του.
Ανακάλυψε περισσότερα από Ereunitiko
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις τελευταίες αναρτήσεις στο email σας.
