

Ο Ερντογάν προσπαθεί να προσεταιριστεί το Στρατάρχη της Λιβύης Χαλίφα Μπελκασίμ Χάφταρ, δια της διείσδυσης τουρκικών εταιριών στη Βορειοαφρικανική χώρα. Για το σκοπό αυτό, τουρκικές εταιρίες έχουν υπογράψει αρκετές συμφωνίες με το γιο του Στρατάρχη.
Στόχος χωρίς αμφιβολία να θέσει σταδιακά η Τουρκία υπό τον έλεγχο της ή έστω να εξασφαλίσει την ανοχή και τη συγκατάθεση του Στρατάρχη για την τουρκική ηγεμονία στην Ανατολική Μεσόγειο και την επί του πεδίου εφαρμογή του παρανόμου και παραλόγου «τουρκολιβυκού μνημονίου».
Σημειώνω κλίνοντας πως το παράνομο σύμφωνο έχει «οριοθετηθεί» από τις ακτές της νοτίου Μικράς Ασίας στην Τουρκία με την Κυρηναϊκή στην Ανατολική Λιβύη που είναι υπό τον έλεγχο του Χάφταρ.
Όπως σημειώνει έγκυρο Λιβυκό μέσο, ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Λιβύης, που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Μπελγκασίμ Χάφταρ, υπέγραψε συμβάσεις με τουρκικές εταιρείες για την υλοποίηση πολλών έργων στη Βεγγάζη.
Η Επιτροπή Ανασυγκρότησης και Σταθερότητας της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook ότι ο Χάφταρ υπέγραψε συμβόλαια «με μεγάλες τουρκικές εταιρείες ειδικευμένες στον τομέα των γενικών εργολαβιών, εξοπλισμού και υποδομής, προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες σε διάφορα έργα στη Βεγγάζη».
Η επιτροπή εξήγησε ότι τα έργα αυτά περιελάμβαναν τη συντήρηση και ολοκλήρωση της κεντρικής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Βεγγάζης, τη συντήρηση και ανάπτυξη σταθμών επεξεργασίας λυμάτων και τη συντήρηση και καθαρισμό της «Λίμνης 23 Ιουλίου» για την επίτευξη ενός από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης στην πόλη της Βεγγάζης και τη διασφάλιση καθαρές παραλίες χωρίς ρύπανση.”
Η Επιτροπή Ανασυγκρότησης και Σταθερότητας είπε ότι αυτά τα έργα θα περάσουν από το στάδιο της μελέτης και του σχεδιασμού πριν από την πραγματική έναρξη των εργασιών για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητά τους στην εξυπηρέτηση των Λιβύων πολιτών στη Βεγγάζη.
Ο Belgassim Khalifa Haftar υπέγραψε τους τελευταίους μήνες πολλές συμβάσεις με τουρκικές και εμιρατικές εταιρείες για την υλοποίηση πολλών έργων ανασυγκρότησης, ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την πόλη Derna και Jabal Al-Akhdar, καθώς και τις πόλεις Βεγγάζη και Ajdabiya, γράφει η Libya Observer που πολλές φορές έχουμε χρησιμοποιήσει ως πηγή όταν καλύπταμε λεπτό προς λεπτό τον πόλεμο ανάμεσα στους Σύριους μισθοφόρους του Ερντογάν και τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό LNA.
Δείτε την πλήρη ανάλυση:
Ανακάλυψε περισσότερα από Ereunitiko
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις τελευταίες αναρτήσεις στο email σας.