Η κατασκευή της 1ης κορβέτας Gowind στη Γαλλία θα εξασφαλίσει τη λειτουργία από την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα με μεταφορά σημαίας μόνο 3 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης, αναφέρει η Γαλλική εταιρεία.
Πηγή εικόνας: NAVAL GROUP
«Μέσα από τη σύμπραξη του ομίλου ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies με την ιταλική Fincantieri, εξασφαλίζουμε την πρωτοκαθεδρία της Ελλάδας στις θάλασσες και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ONEX Shipyards & Technologies, Πάνος Ξενοκώστας. Πηγή εικόνας: FICANTIERI

Το πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα εξεταστεί από τη νέα Ελληνική κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές θα αφορά την τελική επιλογή των νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό είναι το μήνυμα που έχει σταλεί στο ΓΕΝ εδώ και αρκετές εβδομάδες. Δύο είναι οι διεκδικητές του προγράμματος, ο Γαλλικός οίκος Naval Group και ο Ιταλικός Ficantieri που παρουσιάζουν εξίσου δελεαστικές προτάσεις με πανίσχυρα πλοία και εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων. Ναυπηγεία Σκαραμαγκά οι Γάλλοι και Ελευσίνας οι Ιταλοί μαζί με την ONEX.

Σημειώνουμε ότι τα συγκεκριμένα πολεμικά πλοία λόγω τους μεγέθους, των ηλεκτρονικών συστημάτων και όπλων που φέρουν είναι στην ουσία φρεγάτες και μάλιστα ισχυρότερες και από τις 13 που διαθέτει αυτή τη στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό (4 MEKO200HN – κλάση «Ύδρα και 9 τύπου S – κλάση «Έλλη»).

Απεικόνιση των κύριων οπλικών συστημάτων, ηλεκτρονικών και άλλων μέσων που διαθέτουν οι κορβέτες κλάσεως Doha
Πηγή εικόνας: FICANTIERI

Σε συνάρτηση με τις αναμενόμενες το 2025 (2) και το 2026 (1) με προαίρεση και για άλλη μια, φρεγάτες κλάσεως «Κίμων», Belharra (FDI HN), και τις 3 ευρωκορβέτες EPC, οι οποίες θα είναι μάλιστα βαριά οπλισμένες σε σχέση με εκείνες που θα παραλάβουν τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη δίνουν τρομερή ισχύ πυρός και ναυτική κυριαρχία του Ελληνικού Στόλου επιφανείας στις θάλασσες.

Χαρακτηριστικά της κορβέτας Gowind 2500. Σε περίπτωση επιλογής, η Ελλάδα θα παραλάβει μεγαλύτερη έκδοση, τη Gowind 2800. Οι Γάλλοι έχουν ως ισχυρό χαρτί την ομοιοτυπία, τη διαλειτουργικότητα και την κοινή γραμμή παραγωγής αναλώσιμων μεταξύ των φρεγατών Belharra (FDI HN – Κλάση «Κίμων») και των κορβετών Gowind. Πηγή εικόνας: DCNS

Δείτε τα χαρακτηριστικά των υπερσύγχρονων πλοίων στα βίντεο που ακολουθούν: