Χάρτης της Αρμενίας και της ευρύτερης περιοχής / Πηγή εικόνας: Wikipedia

Καθώς οι προεκλογικοί πολιτικοί υπολογισμοί οδηγούν την Τουρκία να επιβραδύνει την εξομάλυνσή της με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν θα ενθαρρυνθεί να αυξήσει την πίεση κατά της Αρμενίας τόσο στις ειρηνευτικές συνομιλίες όσο και στο πεδίο της μάχης, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει το φάντασμα μιας άλλης μεγάλης σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στις 3 Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της στις αρμενικές πτήσεις αφότου η Αρμενία άνοιξε ένα νέο μνημείο στην πρωτεύουσά της για να τιμήσει ένα πρόγραμμα δολοφονίας Οθωμανών και Τούρκων αξιωματούχων ως αντίποινα για τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915-16.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες μέρες αφότου μια αρμενική αεροπορική εταιρεία, η Flyone Armenia, δήλωσε ότι της απαγορεύτηκε η είσοδος στον τουρκικό εναέριο χώρο χωρίς εξηγήσεις. Το διπλωματικό ρήγμα σχετικά με το μνημείο έρχεται εν μέσω πρόσφατων προσπαθειών της Τουρκίας και της Αρμενίας να εξομαλύνουν τους δεσμούς τους μετά από δεκαετίες αποξένωσης, που είδε τις πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών να ξαναρχίζουν το 2022 για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Πηγή: Stratfor

Δείτε και: