
Η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν θα παρευρεθεί στη στέψη του βασιλιά Καρόλου, αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα παραστεί – κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρέστη σε στέψη. Ο Μπάιντεν παρευρέθηκε στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τον Σεπτέμβριο.
Η Laura Beers, καθηγήτρια βρετανικής ιστορίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, είπε ιστορικά ότι ήταν υλικοτεχνικά δύσκολο για έναν πρόεδρο να ταξιδέψει στο εξωτερικό για μια στέψη. Ο Beers είπε επίσης ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν παρευρέθηκαν σε εκδηλώσεις όπως η στέψη ως αποτέλεσμα της ανεξαρτησίας της χώρας από την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Δεν ήταν πραγματικά ένα μέρος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Και νομίζω ότι ο Μπάιντεν τηρεί αυτή την παράδοση», είπε ο Μπιρς. «Δεν έχει καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Βρετανίας, με τη φύση της ειδικής σχέσης ή οτιδήποτε άλλο. Απλώς αυτή είναι υπόθεση της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας».
Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Τζιλ Μπάιντεν, θα περιλαμβάνει επίσης τον ειδικό απεσταλμένο για το κλίμα Τζον Κέρι, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Κάρολο σε πρωτοβουλίες για το κλίμα.
Οι λόγοι της βασίλισσας μέσα στα χρόνια
Ο πρίγκιπας Χάρι θα παραστεί επίσης στη στέψη, αλλά δεν θα παίξει ρόλο στην τελετή. Η σύζυγος του Χάρι, Μέγκαν, Δούκισσα του Σάσεξ, μένει στην Καλιφόρνια με τα παιδιά τους.
Οι τραγουδιστές και οι κριτές του «American Idol» Lionel Richie και Katy Perry θα εμφανιστούν στη συναυλία στέψης του King Charles την Κυριακή. Και οι δύο υπηρετούν ως πρεσβευτές για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις του βασιλιά: ο Ρίτσι για το The Prince’s Trust, το οποίο ο βασιλιάς ίδρυσε το 1976 για να παρέχει στους μειονεκτούντες νέους και ο Πέρι για το British Asian Trust, που συνίδρυσε ο βασιλιάς Κάρολος για την αντιμετώπιση της φτώχειας στη Νότια Ασία.
Πώς θα συγκριθεί με τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’;
Η στέψη του βασιλιά Καρόλου – αν και αναμένεται ακόμη να είναι μεγαλειώδης – θα είναι μια σκιά της μεγαλοπρέπειας και της συγκυρίας που παρατηρήθηκε το 1953 στη στέψη της εκλιπούσας μητέρας του.
Περισσότεροι από 8.000 παρευρισκόμενοι γέμισαν το υπερπλήρες Αββαείο του Γουέστμινστερ για την τελετή στέψης της βασίλισσας, συμπεριλαμβανομένων όλων των ηγετικών μελών των ευγενών, μελών του Κοινοβουλίου και ξένων εκπροσώπων από περισσότερες από 100 χώρες, πολλές από τις οποίες ήταν μέρος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
Ο Πρόεδρος Dwight D. Eisenhower έστειλε στη θέση του μια ειδική αντιπροσωπεία τεσσάρων μελών.
Η τελετή διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και η πομπή πίσω στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ κάλυψε περισσότερα από τέσσερα μίλια μέσα από το Λονδίνο. Πάνω από 16.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία.
Τα περισσότερα από τα τυπικά μέλη των ευγενών που παραδοσιακά προσκαλούνταν σε στεφές τα τελευταία 1.000 χρόνια έχουν μείνει εκτός λίστας καλεσμένων, αν και ξένοι βασιλιάδες, μέλη του κοινοβουλίου και αρχηγοί κρατών όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Anthony Albanese θα είναι παρών.
Ενώ η στέψη του Βασιλιά Καρόλου θα είναι σίγουρα συγκρατημένη σε σύγκριση με της μητέρας του, οι βασικές πτυχές θα παραμείνουν οι ίδιες όπως ήταν από τότε που ο άμεσος πρόγονος του Καρόλου, ο Άγγλος βασιλιάς Γουλιέλμος ο Κατακτητής, έγινε ο πρώτος μονάρχης που στέφθηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ το 1066. Ο Κάρολος θα στεφθεί χρησιμοποιώντας ρέγκαλια που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και θα καθίσει στην καρέκλα της στέψης που χρησιμοποιούν κάθε Άγγλος, και τελικά Βρετανός, μονάρχης από το 1200.
«Από πολλές απόψεις, αυτό που είναι πιο αξιοσημείωτο σχετικά με τη βρετανική επιδείνωση είναι ο τρόπος που δεν αλλάζει. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πιθανώς περισσότερα παρόμοια παρά διαφορετικά σχετικά με αυτή τη στέψη και τον προκάτοχό της», είπε ο Beers.
Πώς μπορούν οι θεατές να παρακολουθήσουν τη στέψη από τις ΗΠΑ;
Κατά έναν τρόπο, η στέψη του Βασιλιά Καρόλου πρόκειται να επισκιάσει τη μητέρα του: Είναι πιθανό να έχει περισσότερους θεατές μέσω ροής. Η τελετή μπορεί να προβληθεί στις ΗΠΑ σε πολλά κανάλια, συμπεριλαμβανομένων των ABC News, CBS, CNN, Fox News, BBC News Channel και NBC στις 5 π.μ. ET το Σάββατο. Η υπηρεσία θα μεταδίδεται επίσης ζωντανά.
Η τελετή της αείμνηστης βασίλισσας περιγράφηκε από το BBC ως «το γεγονός που έκανε περισσότερα από κάθε άλλο για να κάνει την τηλεόραση κύριο μέσο». Περισσότεροι από 27 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι παρακολούθησαν την πρώτη τηλεοπτική στέψη, αν και ο αριθμός αυτός θα είναι πιθανότατα κλάσμα σε σύγκριση με το πόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα δουν τελικά τη στέψη του γιου της.
Η κηδεία της αείμνηστης βασίλισσας πέρυσι εκτιμήθηκε ότι είχε δει δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και η στέψη μπορεί να ωφεληθεί από παρόμοιο ενδιαφέρον.
Πηγή: Politico