ΑΡΧΕΙΟ – Ουκρανοί στρατιώτες εκτελούν βολή πυροβόλου κοντά στο Μπαχμούτ, μια ανατολική πόλη όπου διεξάγονται σκληρές μάχες κατά των ρωσικών δυνάμεων, στην περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας, Τετάρτη, 3 Μαΐου 2023. Ο ιδιοκτήτης του ρωσικού στρατιωτικού Ομίλου Wagner απειλεί να αποσύρει τα στρατεύματά του από την παρατεταμένη μάχη για την πόλη Bakhmut της ανατολικής Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα. Κατηγόρησε τη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας την Παρασκευή 5 Μαΐου ότι στερούσε τις δυνάμεις του από πυρομαχικά και τις καθιστούσε ανίκανες να πολεμήσουν. (AP Photo/Libkos, αρχείο)(LIBKOS / Associated Press)

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι εκκενώθηκαν μερικώς 18 υπό ρωσική κατοχή κοινότητες στην περιοχή της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο λέει πως προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση. Λόγω έλλειψης πολεμοφοδίων η παραστρατιωτική οργάνωση Wagner θα αποσυρθεί από το Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου

«Τις τελευταίες ημέρες, ο εχθρός ενέτεινε τους βομβαρδισμούς των κοινοτήτων που βρίσκονται σε άμεση εγγύτητα με τη γραμμή επαφής», ανέφερε στην εφαρμογή Telegram ο Εβγκένι Μπαλίτσκι, περιφερειακός αξιωματούχος τον οποίο εγκατάστησε η Μόσχα.

«Γι΄αυτόν τον λόγο, αποφασίστηκε να απομακρυνθούν κατά πρώτον τα παιδιά με τους γονείς τους, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με αναπηρίες, οι ασθενείς στα νοσοκομεία, από τα πυρά του εχθρού και να μεταφερθούν στο εσωτερικό της περιοχής», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας πως η απομακρύνσεις αυτές θα είναι «προσωρινές».

Ανάμεσα στις 18 αυτές κοινότητες είναι η Ενερχοντάρ, η πόλη όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που τελεί υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού από τον Μάιο του 2022 και έχει τεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο πυρών, προκαλώντας φόβους για καταστροφή.

Το περασμένο φθινόπωρο, οι ρωσικές κατοχικές αρχές είχαν ανακοινώσει παρόμοιες απομακρύνσεις κατοίκων στην περιοχή της Χερσώνας, λίγο πριν από μια επίθεση που επέτρεψε στον ουκρανικό στρατό να ανακαταλάβει την περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταληφθεί από τους Ρώσους.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ