Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Κολ, Κλάους Κίνκελ (FDP) είπε στον Τούρκο ομόλογό του, Χικμέτ Τσετίν, στην Άγκυρα στις 13 Ιουλίου 1992, ότι η γερμανική κυβέρνηση αγωνίζεται για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΚ και ότι «η Τουρκία βρίσκεται στο ο δρόμος προς αυτόν τον στόχο. Αν και υπάρχουν ακόμη σημαντικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, η εντύπωση ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον επιθυμητή μεταξύ των Δυτικοευρωπαίων και έχει υποβαθμιστεί σε δευτερεύοντα ρόλο είναι εσφαλμένη» είπε ενώ τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση αυτή, ο καγκελάριος Κολ (CDU) επισκέφθηκε το Όσλο και συναντήθηκε με τη Νορβηγό πρωθυπουργό Gro Harlem Brundtland.
Ο Κολ είπε στην Brundtland, «Υπάρχει έντονη πίεση για πλήρη ένταξη από την Τουρκία» πρόσθεσε «Ωστόσο, είμαστε ενάντια σε αυτό. Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος, ανήκει σε άλλη διάσταση».

Σε έγγραφα που επιλέχθηκαν και δημοσιεύθηκαν από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου για λογαριασμό του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, φαίνεται επίσης ότι ο Κολ είπε στην Hanna Suchocka, την Πολωνή πρωθυπουργό της εποχής, σε μια συνάντηση στη Βόννη στις 5 Νοεμβρίου 1992 ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας ήταν «αδιανόητη» για τη Γερμανία.

«Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα είναι ο πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η συμφωνία σύνδεσης τους με την Άγκυρα το 1963 προέβλεπε ήδη τη δυνατότητα ένταξης. Το 1987 η Τουρκία υπέβαλε επίσημη αίτηση για ένταξη. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ συνεχίζονται από το 2005, αλλά έχουν παραμείνει στάσιμες εδώ και χρόνια», γράφει ο Spiegel στο σχετικό άρθρο «Η κυβέρνηση Κολ εξαπάτησε την Τουρκία σχετικά με τη θέση της σχετικά με την ένταξη στην ΕΚ».

Πηγή: echedoros-a