Την ώρα κατά την οποία η αμερικανική Chevron ξεκίνησε την επιβεβαιωτική γεώτρησή της στο κοίτασμα Αφροδίτη του θαλασσοτεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το Παρίσι που βρισκόταν χθες εξήγγειλε τα επόμενα βήματα, τα οποία συνδέονται με την αξιοποίηση του φυσικού θαλάσσιου πλούτου της χώρας.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ / ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL

Επί του θέματος ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε τα εξής: «Τις επόμενες των ημερών θα επιδιώξω να έχω μια από κοινού συνάντηση με όλες τις εταιρείες που εμπλέκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να δούμε κατά πόσο μπορούν να υπάρξουν συνέργειες, να υπάρξουν συνεργασίες, οι οποίες στόχο θα έχουν την αξιοποίηση των διαθέσιμων αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, πρώτα στην εσωτερική αγορά και ακολούθως για εξαγωγή στην Ευρώπη. Και είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει πολύ σύντομα να πάρουμε αποφάσεις».

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή>>

Ποιο είναι το οικόπεδο 12

Το Οικόπεδο 12 είναι θαλάσσιο οικόπεδο στην ΑΟΖ της Κυπριακης Δημοκρατίας στο οποίο βρέθηκε το κοίτασμα «Αφροδίτη». Βρίσκεται στα ανοικτά της νότιας ακτής της Κύπρου και στη θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας, 34 χιλιόμετρα δυτικά του κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν (του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε την τελευταία δεκαετία) του Ισραήλ. Το κοίτασμα Αφροδίτη έχει επιβεβαιωμενα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (trillion cubic feet). Ωστόσο το μεγαλο βαθοςΣυντεταγμένες: 33°5′40″N 32°59′0″E (1700) μέτρα, το δύσκολο είδος πετρώματος και η μεγάλη απόσταση από την Κύπρο καθιστούν το κόστος εξόρυξης απαγορευτικό.

Η αμερικανική εταιρεία Noble Ενεργειακή έλαβε την παραχώρηση για την διερεύνηση στο Οικόπεδο 12 τον Οκτώβριο του 2008. Τον Αύγουστο του 2011, η Noble σύναψε συμφωνία κατανομής της παραγωγής με την Κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με την εμπορική ανάπτυξη του οικοπέδου. Η Noble τελικά ξεκίνησε τις γεώτρησεις στο Οικόπεδο 12 τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011, πολύ πριν την 1η Οκτωβρίου που είχε ανακοινώσει αρχικά και επισήμανε πως θα απαιτηθούν 90 έως 120 μέρες για την εξόρυξη.

Η Κύπρος οριοθέτησε τα θαλάσσια σύνορά της με την Αίγυπτο το 2003, με το Λίβανο το 2007 και με το Ισραήλ το 2010. Η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες της Κύπρου με τους γείτονές της, έχει απειλήσει να κινητοποιήσει ναυτικές δυνάμεις, στην περίπτωση που ξεκινήσει γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12. (Πηγή: Wikipedia)