Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα πολεμικό πλοίο και 20 μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας επιπλέον γύρω από το νησί, κατά την πρώτη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων που ανακοίνωσε το Πεκίνο στο Στενό της Ταϊβάν.

Πηγή εικόνας: FLICKR

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα «έχει σκοπίμως δημιουργήσει ένταση στο Στενό της Ταϊβάν (…) γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας διευκρινίζοντας ότι τα κινεζικά πολεμικά πλοία που έχουν μέχρι στιγμής εντοπισθεί γύρω από την Ταϊβάν ανέρχονται σε 9 και τα μαχητικά αεροσκάφη σε 71.

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει έναν «αυταρχικό επεκτατισμό» από την πλευρά της Κίνας, κατήγγειλε σήμερα η πρόεδρος της νήσου Τσάι Ινγκ-γουέν.

«Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε έναν συνεχή αυταρχικό επεκτατισμό», σημείωσε η Τσάι, προσθέτοντας ότι η Ταϊβάν «θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες (…) για να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Ο λαός της Ταϊβάν αγαπά τη δημοκρατία και επιδιώκει την ειρήνη, σημείωσε επίσης η πρόεδρος της νήσου, συμπληρώνοντας ότι προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ.

Η Τσάι έκανε το σχόλιο αυτό στην αρχή γεύματος με αντιπροσωπεία βουλευτών των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Μακόλ, που επισκέπτεται την Ταϊβάν.

Oι ΗΠΑ θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση για τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν
Υψηλόβαθμος Αμερικανός βουλευτής δεσμεύτηκε σήμερα να συμβάλει για την παροχή εκπαίδευσης για τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν και για την επιτάχυνση της παράδοσης όπλων.

Μιλώντας σε γεύμα στην Ταϊπέι που παρέθεσε η Τσάι στην δικομματική του αντιπροσωπεία, ο Μάικλ Μακόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι βρίσκονταν εκεί για να υποστηρίξουν σθεναρά την Ταϊβάν και σημείωσε ότι είναι σημαντικό οι δημοκρατίες να είναι ενωμένες.

«Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (των Αντιπροσώπων), υπογράφω όλες τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων όπλων στην Ταϊβάν, και σας υπόσχομαι κυρία Πρόεδρε ότι θα παραδώσουμε αυτά τα όπλα», δήλωσε.

Η Ταϊβάν έχει από πέρυσι διαμαρτυρηθεί για καθυστερήσεις στις παραδόσεις αμερικανικών όπλων, όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, καθώς οι κατασκευαστές στρέφουν τις προμήθειες στην Ουκρανία για να υποστηρίξουν την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε στο Κογκρέσο για να επιταχύνουμε αυτές τις πωλήσεις και να πάρετε τα όπλα που χρειάζεστε για να υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας», σημείωσε ο Μακόλ, ο οποίος είναι Ρεπουμπλικάνος.

«Και θα παράσχουμε εκπαίδευση στον στρατό σας -όχι για πόλεμο, αλλά για ειρήνη», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. «Η προβολή αδυναμίας προκαλεί μόνον επίθεση και σύγκρουση. Η προβολή δύναμης παρέχει αποτροπή και προάγει την ειρήνη», σημείωσε επίσης.

Μολονότι αμυντικό σύμφωνο ανάμεσα στο νησί και τις ΗΠΑ τερματίστηκε το 1979, όταν η Ουάσινγκτον διέκοψε τις επίσημες διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊπέι υπέρ του Πεκίνου, μια στενή στρατιωτική σχέση εξακολουθεί να υπάρχει και οι ΗΠΑ είναι η κύρια ξένη πηγή όπλων για την Ταϊπέι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε την αποκαλυπτική εκπομπή: