Οραματιστήκαμε πριν μια 10ετία, ένα νέο γεωπολιτικό ρόλο για την Αλεξανδρούπολη. Μια ελληνική πόλη που να αποτελεί ενεργειακό κόμβο τροφοδοσίας όλων των ανατολικών Βαλκανίων, με φυσικό αέριο που να ξεκινά απο την Ελλάδα. Οι αγωγοί ΤΑΡ, IGB, όπως και το FSRU, μελετήθηκαν κι εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στα ευρωπαϊκά προγράμματα το 2013.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ / Πηγή: Hellas Journal

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δικαιώνει σήμερα τον προ 10ετίας σχεδιασμό μας.

Σήμερα, πρέπει να σχεδιάσουμε για την επόμενη 10ετία. Μια πατρίδα με ελληνικές εταιρείες παγκόσμιους πρωταγωνιστές στην Πράσινη Μετάβαση, κόμβο τροφοδοσίας της Ε.Ε. με ελληνικό φυσικό αέριο, τόπο παραγωγής και μεταφοράς πράσινου ηλεκτρισμού προς Κεντρική Ευρώπη.

Α. Ο «ενεργειακός νόμος της δεκαετίας»
Ανήκω σε αυτούς που πριν μια δεκαετία, πιστέψαμε ότι το ανατολικότερο λιμάνι της Δύσης, η Αλεξανδρούπολη, αν προικοδοτηθεί με σημαντικές ενεργειακές επενδύσεις, θα μπορούσε να αναδιατάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες της ΝΑ Ευρώπης. Την πεποίθησή μας αυτή, την αποδείξαμε με μια σειρά από σημαντικά ενεργειακά έργα που σχεδιάσαμε, μελετήσαμε και εντάξαμε για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το διάστημα 2010-2014.

Το 2013 εισηγήθηκα στη Βουλή και ψηφίσαμε το νόμο που επέτρεψε να γίνει πραγματικότητα ο αγωγός TAP. Σήμερα, ο Νότιος Ευρωπαϊκός Διάδρομος Φυσικού Αερίου, περνά από τη Βόρεια Ελλάδα, μεταφέροντας αέριο από την Κασπία έως την Ιταλία.

Διαβάστε περισσότερα>>

Δείτε και: