Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης χορήγησε άδεια για τη χρήση του UAV Heron 1 της Israel Aerospace Industries για πτήση στον πολιτικό εναέριο χώρο.

Η έγκριση χορηγήθηκε μέσω της ελληνικής αρχής πολιτικής αεροπορίας, επιτρέποντας στο σύστημα να χρησιμοποιηθεί ως επιχειρησιακό αεροσκάφος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Οι πτήσεις UAV θα πραγματοποιούνται στον ευρωπαϊκό πολιτικό εναέριο χώρο, σύμφωνα με τη διαδικασία πολιτικής πτήσης, χωρίς «καμία στρατιωτική επέμβαση ή έλεγχο». Το Heron 1 επιλέχθηκε προς μίσθωση από τον ελληνικό στρατό το 2020 για να υποστηρίξει τα συνοριακά και θαλάσσια καθήκοντά του στον Frontex με το UAV Μεσαίου Υψόμετρου, Μεγάλης Αντοχής. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η IAI και ο στρατηγικός εταίρος της Airbus DS Airborne Solutions, θα παρέχουν υπηρεσίες για προσχεδιασμένες εργασίες και ad-hoc κλήσεις για τον στόλο Heron, με δυνατότητα αγοράς του αεροσκάφους στο τέλος μιας τριετούς θητείας.

Το Heron 1 UAV είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρο-οπτικό, ραντάρ όρασης ημέρας/νύχτας και θαλάσσιας επιτήρησης που παρέχει στους χειριστές μια «ενημερωμένη, ακριβή εικόνα πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο», σύμφωνα με τη βιβλιογραφία της εταιρείας. Το Heron έχει δυνατότητα απευθείας σύνδεσης κατά τη διάρκεια πτήσης LOS, με αυτοματοποιημένη μετάβαση σε δορυφορική σύνδεση όταν πετάει με BVLOS.

«Η IAI είναι εξαιρετικά περήφανη που το ιδιόκτητο UAV μας πετά στον πολιτικό εναέριο χώρο της Ευρώπης», δήλωσε ο Moshe Levy, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου στρατιωτικών αεροσκαφών της IAI. Μαζί με τους συνεργάτες μας στην Airbus, είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε στον Frontex την καλύτερη δυνατή υπηρεσία για να τους βοηθήσουμε εκπληρώσει κάθε τους ανάγκη. Το Heron της IAI έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 500.000 επιχειρησιακές ώρες πτήσης παγκοσμίως με αμέτρητες επιτυχημένες αποστολές. Ανυπομονούμε να το δούμε να πετυχαίνει ξανά».

Πηγή:aero-news.net

Δείτε την εκπομπή:

Τα IAI HERON UAV, αναπτύσσουν ταχύτητα 200+ χλμ και μπορούν να πετούν συνεχώς έως και 52 ώρες σε ύψος 35.000+ πόδια ενώ την ίδια ώρα παρακολουθούν την περιοχή σε απόσταση τουλάχιστον 30 μιλίων.