Πηγή εικόνας: researchgate.net

Η στρατηγική εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία προχωρά βαθμηδόν με την προώθηση πλέον και του άλλου μεγάλου έργου, της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Είναι το δεύτερο μεγάλο βήμα, που γίνεται μετά τη μεταφορά νερού με υποθαλάσσιους αγωγούς και πέραν από την οικονομική διάσταση, το πρώτιστο για την κατοχική δύναμη είναι η πλήρης εξάρτηση των κατεχόμενων περιοχών, που δεν θα μπορούν να επιβιώσουν χωρίς «οξυγόνο» από την Τουρκία. Ο ασφυκτικός έλεγχος που ασκεί η Άγκυρα διασυνδέεται βαθμηδόν πλέον και με τον παράγοντα της εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων. Με τη δημιουργία δεσμών εξάρτησης.

Το θέμα με τη μεταφορά ηλεκτρισμού δεν είναι σημερινό, είχε «παγώσει» λόγω οικονομικών δυσκολιών, αλλά με βάση πληροφορίες, την τελευταία περίοδο έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης. Πρόσφατα μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα (Diyalog 31.10.22), πως το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη ενόψει προβλημάτων που παρατηρούνται στα κατεχόμενα, που κινδυνεύουν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή στο σκοτάδι. Πέραν των άλλων, είναι και το θέμα της συνεχούς ακύρωσης των προσφορών για τη διάθεση καυσίμων στην «τουρκοκυπριακή αρχή ηλεκτρισμού» (KIB-TEK). Εκείνο που φαίνεται να ενισχύει τις πληροφορίες πως το έργο θα προχωρήσει είναι το γεγονός, όπως έγινε γνωστό, ότι διεξάγονται συνομιλίες και επαφές μεταξύ του καθεστώτος της Άγκυρας και του ψευδοκράτους για το θέμα της μεταφοράς ηλεκτρισμού από την Τουρκία με υποθαλάσσια καλώδια.

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά ηλεκτρισμού, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υπερπόντιση ηλεκτρικού καλωδίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα χρησιμοποιηθεί η υποδομή του έργου για το νερό. Ηενεργειακή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους περιλαμβάνει την ανανέωση της υποδομής ηλεκτρισμού, τη συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ανακάλυψη πόρων φυσικού αερίου και την παραγωγή κοινών σχεδίων για την εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής. Σημειώνεται ότι στα κατεχόμενα χρειάζονται επιπρόσθετα φορτία ηλεκτρισμού ως αποτέλεσμα και της λειτουργίας του συστήματος και της διανομής του νερού από την Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: Φιλελεύθερος

Δείτε την ανάλυση: