Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του απείλησε την Ελλάδα: «αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά σε διαφορετική περίπτωση θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», προσθέτοντας: «Ή θα δεχθείτε τους όρους μας ή τελειώνει η διπλωματία… Η στρατιωτικοποίηση  των  νησιών είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Εδώ, η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες», είπε ο Τσελίκ και συνέχισε:

«Το ότι η Ελλάδα έχει τέτοιο επιτελάρχη, που κάνει τέτοιες παιδαριώδεις δηλώσεις και μιλά με εφηβική ψυχολογία θα πρέπει να ανησυχεί την Ελλάδα.

Κάποιοι πηγαίνουν, κάθε δυο κάνουν μπάρμπεκιου σε εκείνα τα νησιά. Κάνοντας κάτι άλλο, κάνουν δηλώσεις κατά της Τουρκίας. Παιδικές συμπεριφορές. Αλλά από την άλλη πλευρά, η ελληνική αντιπολίτευση λέει ότι ‘έχετε μετατρέψει ολόκληρη την Ελλάδα σε στρατιωτική βάση των άλλων κρατών’. Επισήμως, είναι σαν να ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ‘ιδιωτικοποιήσει’ την Ελλάδα. Μιλάει συνέχεια σαν νομάρχης άλλων χωρών. Και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας μιλάει σαν επαρχιακός επίτροπος αυτών των χωρών».

Απόσπασμα από την πηγή: Το Βήμα