Δευτέρα,  αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου με επικεφαλής τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών επισκέφθηκε την Τρίπολη σύμφωνα με οδηγίες του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να υπογράψει συμφωνία για παραχώρηση δικαιωμάτων στην Τουρκία για γεωτρήσεις στα λιβυκά ύδατα, αναφέρει η «Αραβική Άμυνα».

Όπως σημειώνεται, ο υπουργός Πετρελαίου στην κυβέρνηση ενότητας, Μουχάμαντ Αούν, εξέφρασε τη μεγάλη του έκπληξη για τον Ντμπέιμπα που ανέθεσε στον Υπουργό Οικονομίας και Εμπορίου, Μουχάμαντ Χαουίτζ, τα καθήκοντα του Υπουργείου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, ενώ  ο ίδιος συμμετέχει σε συνέδριο στη Νότια Αφρική.

Ο Αούν είπε σε τηλεοπτικές δηλώσεις, νομίζω ότι η ανάθεση του αλ-Χαουίτζ στα καθήκοντα του υπουργείου σχετίζεται με την υιοθέτηση συμφωνίας με την Τουρκία σχετικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Λιβύης και χορηγήθηκε το δικαίωμα σε τουρκικές εταιρείες πετρελαίου, προκειμένου να εξερευνήσουν για φυσικό αέριο.

«Παραχώρησε δικαιώματα σε ύδατα που δεν ανήκουν στη Λιβύη»

Καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε σε δηλώσεις Τύπου ότι «η συμφωνία αφορά τη μίσθωση της Λιβυκής Θαλάσσιας Οικονομικής Ζώνης και την παραχώρησή της σε τουρκικές πετρελαϊκές εταιρείες για εξερεύνηση φυσικού αερίου».

Πρόσθεσε ότι «η Λιβύη, σύμφωνα με τη συμφωνία, δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραχωρήσει την περιοχή, δεδομένου ότι δεν ήταν περιοχή της Λιβύης αν δεν είχε δημιουργηθεί από τον Ερντογάν με τη συμφωνία του με την κυβέρνηση Σάρατζ το 2019».

Η κυβέρνηση της Λιβύης υπό την ηγεσία του Φατί Μπασάγκα επιβεβαίωσε την σθεναρή της απόρριψη της υπογραφής  των δύο μνημονίων συμφωνίας για την ενέργεια με την Τουρκία από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) υπό την ηγεσία του Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέιμπα.

Η κυβέρνηση Μπασάγκα ανέφερε σε ανακοίνωση τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσει άμεσες διαβουλεύσεις με «εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, για να ανταποκριθεί κατάλληλα σε αυτές τις καταχρήσεις που απειλούν την ασφάλεια και την ειρήνη στη Λιβύη ειδικότερα και στην περιοχή γενικότερα».

Επιβεβαίωσε «το δικαίωμα του λιβυκού κράτους να διαπραγματεύεται με όλες τις χώρες του κόσμου και να υπογράφει μνημόνια και συμφωνίες για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λιβυκού λαού και ότι οι συμφωνίες είναι εγγενές δικαίωμα της εκλεγμένης εξουσίας του λιβυκού λαού, το οποίο εκφράζει τη θέλησή του και την κυριαρχία των αποφάσεών του πάνω στην επικράτειά του».

Στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση επεσήμανε: «Η απερχόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας πρέπει να έχει υπόψη της τα κείμενα του οδικού χάρτη που εξέδωσε το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF) τον Δεκέμβριο του 2020».

Η δήλωση ανέφερε ότι η δέκατη παράγραφος του άρθρου VI του χάρτη αναφέρει: «Η εκτελεστική αρχή δεν εξετάζει, κατά το προκαταρκτικό στάδιο, τυχόν νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή επιβάλλουν μακροχρόνιες -προθεσμιακές υποχρεώσεις σε αυτό.»

Η GNU και η Τουρκία υπέγραψαν τη Δευτέρα στην Τρίπολη δύο μνημόνια συνεννόησης για τους υδρογονάνθρακες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στην Τρίπολη τη Δευτέρα, επικεφαλής αντιπροσωπείας που περιλάμβανε τον υπουργό Άμυνας, Ενέργειας και Εμπορίου της χώρας του, αντίστοιχα, Χουλουσί Ακάρ, Φατίχ Ντονμέζ, Μεχμέτ Μους, τον προεδρικό εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν και τον διευθυντή επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον απερχόμενο Πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπεχ στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής.

Η συμφωνία πυροδότησε διαμάχη πριν από την άφιξη του Τσαβούσογλου, όταν ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι τα δικά του καθήκοντα ως υπουργός είχαν ανατεθεί στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ Χαουίτζ από τον Ντμπέιμπα.

Αίγυπτος και Ελλάδα αμφισβητούν τη νομιμότητα της κυβέρνησης Ντμπέιμπα

 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αιγύπτου αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της απερχόμενης κυβέρνησης της Λιβύης υπό τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα για την υπογραφή ενεργειακών μνημονίων κατανόησης με την Τουρκία.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη . «Και οι δύο αμφισβητήσαμε τη νομιμότητα της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) να υπογράψει το εν λόγω Μνημόνιο. Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα επισκεφθώ το Κάιρο για διαβουλεύσεις την Κυριακή», έγραψε ο Δένδιας στο Twitter.

Πηγές: The Libyan update News / echedoros-a.gr

Δείτε την αποκαλυπτική εκπομπή: