Γράφει ο Δημήτριος Τζοβάρας*

Τα drones, ή όπως επιστημονικά αναφέρονται τα Unmanned Aerial Vehicles (UAVs), είναι μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Δεν διαθέτουν δηλαδή ούτε πιλότο ούτε επιβάτες. Περιλαμβάνουν ωστόσο ένα σύστημα ελέγχου και επικοινωνίας με το έδαφος, ενώ η πτήση τους μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο αυτόνομη. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα drones είναι στην πραγματικότητα ιπτάμενα ρομπότ.
Η ιδέα της δημιουργίας των drones γεννήθηκε προκειμένου να καλυφθούν στρατιωτικές ανάγκες, προκειμένου δηλαδή να εκτελεσθούν εργασίες οι οποίες ήταν είτε πολύ βαρετές είτε πολύ επικίνδυνες για τους ανθρώπους. Ο πόλεμος που – δυστυχώς – μαίνεται στην Ουκρανία κατέστησε απολύτως σαφή τη συνεισφορά των drones σε μια πολεμική σύρραξη.

Σήμερα εκτός από τα στρατιωτικά UAVs υπάρχει μια μεγάλη πληθώρα από εμπορικά drones τα οποία είναι διαθέσιμα στην αγορά και τα οποία, κρίνοντας από τις πωλήσεις τους, θεωρούνται το αγαπημένο παιχνίδι των ενηλίκων. Και φυσικά τα drones αυτά βρίσκουν και πολλές πρακτικές εφαρμογές όπως, παραδείγματος χάριν, η λήψη εναέριων φωτογραφιών, η πυρασφάλεια (μέσω της παρακολούθησης δασών), η παράδοση φαρμάκων σε απομακρυσμένες περιοχές. Ωστόσο, ακριβώς αυτή η ιδιότητά τους να ίπτανται πάνω από απομακρυσμένα ή/και επικίνδυνα σημεία ενώ ο χειριστής τους παραμένει σε ασφαλές σημείο στο έδαφος, καθιστά ακόμη και τα εμπορικά drones αποτελεσματικά «όπλα» για ασύμμετρες απειλές: εμπορικά UAVs έχουν χρησιμοποιηθεί για σαμποτάζ, παρακολουθήσεις, παράνομη διακίνηση ανθρώπων στα σύνορα, αλλά και τρομοκρατικές επιθέσεις σε στρατιωτικά και κυβερνητικά κτήρια, αεροδρόμια, στάδια και κυβερνητικές εγκαταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: Το Βήμα

Δείτε το βίντεο:

O κ. Δημήτριος Τζοβάρας είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).