«Εκατομμύρια φορές έχουμε δίκιο» ως προς τα ζητήματα με την Ελλάδα, ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Milliyet την Τρίτη ο Τούρκος  υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για συνεχείς προβοκάτσιες. Σε άλλες δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι ίσως αργήσει η απόκτηση αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ.

Πηγή: Μανώλης Κωστίδης / Καθημερινή

«Στα προβλήματα που ζούμε με την Ελλάδα, εκατομμύρια φορές έχουμε εμείς δίκιο. Στον κόσμο δεν υπάρχει άλλη χώρα με χωρικά ύδατα στα έξι μίλια και με εναέριο χώρο στα 10», είπε ο Τούρκος υπουργός και συνέχισε: «Στρατιωτικοποιήθηκαν 16 νησιά παρά τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκατόρικες ενέργειες και την προβοκατόρικη ρητορική, ενώ σε κάποιες περιόδους τις αυξάνει».

Ο κ. Ακάρ δεν σταμάτησε εκεί, παραδεχόμενος πολλαπλάσιες παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας αλλά και κάνοντας λόγο για προτεραιότητα στον διάλογο εκ μέρους τηξς Άγκυρας: «Στις παραβιάσεις της Ελλάδας απαντάμε πολλαπλάσια. Εμείς θέλουμε να συνομιλήσουμε , να συναντηθούμε, να επιλύσουμε τα προβλήματα μας με διάλογο, αλλά τονίζουμε πάντα πως δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα και δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας όπως και των Κυπρίων αδελφών μας», είπε αναφερόμενος στους Τουρκοκυπρίους και τους εποίκους που έχουν εγκατασταθεί στα Κατεχόμενα.

Εξέφρασε μάλιστα μία ακόμη φορά τη δυσφορία του για την ενίσχυση της ελληνικής άμυνας τα τελευταία χρόνια ενώ… ανησυχεί για την οικονομική ευημερία του ελληνικού λαού: «Με τα εξοπλιστικά η Ελλάδα μπαίνει κάτω από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος. Υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει να δουν πως αυτή η υπερβολική προσπάθεια εξοπλισμού θα φέρει βάρος και θα προκαλέσει ζημιά στον ελληνικό λαό. Αν κάνουν τα εξοπλιστικά για την Τουρκία είναι λίγα, αν το κάνουν για αμυντικούς λόγους είναι πολλά», ισχυρίστηκε.

Ο κ. Ακάρ κατέληξε για τους Έλληνες ότι «επειδή γνωρίζουν πως έχουμε δίκιο, δεν έρχονται στο τραπέζι και διαφεύγουν».

Το πρωί της Τρίτης ο Τούρκος υπουργός έκανε και άλλες δηλώσεις, ομολογώντας ότι δεν είναι σίγουρο ότι οι Αμερικανοί θα δώσουν αεροπλάνα F-16 στην Τουρκία τελικά, και εάν έρθουν, θα καθυστερήσουν.

«Αυτή είναι μια μακρά διαδικασία και αναμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Θα τελειώσει θετικά; Ίσως. Αλλά σίγουρα; Όχι. Παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Ακάρ στο τηλεοπτικό κανάλι Habertürk.

Πρόσθεσε πάντως ότι αναμένει θετικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες στην υλοποίηση του κοινού έργου παραγωγής με τη Γαλλία και την Ιταλία των συστημάτων αεράμυνας SAMP-T.

«Για το θέμα του έργου πυραύλων SAMP-T, ο Πρόεδρός μας μίλησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αναμένονται θετικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες», δήλωσε.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε και: