Πηγή εικόνας: Vitaly V. Kuzmin

Γίνονται πολλές συζητήσεις τον τελευταίο καιρό για την απόσυρση των ρωσικής ή πρώην σοβιετικής κατασκευής οπλικών συστημάτων που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με αντίστοιχα των ΗΠΑ ή της δύσης γενικότερα. Στην παρακάτω εκπομπή αναλύουμε τις συνέπειες και τις προϋποθέσεις για να γίνει μια τέτοια κίνηση από την Αθήνα.

Δείτε το βίντεο:

S-300 PMU1 – Χαρακτηριστικά

Περιγραφή
Το σύστημα Κ/Β S-300 PMU1 είναι Ρωσικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2000.

Είναι κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα, σχεδιασμένο να παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποινδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους.

Είναι πολυκάναλο, παντός καιρού σύστημα και περιλαμβάνει υποσυστήματα αποκάλυψης και προσδιορισμού στόχων και συμπλέγματα πυραύλων αεράμυνας (μέχρι 4 στο σύστημα).

Τα κύρια συγκροτήματα μιας μονάδας πυρός είναι
Όχημα Διοίκησης και Ελέγχου (Command Post/CP)
Ραντάρ Επιτήρησης (All-Round Surveillance Radar/RSR)
Ραντάρ Ανίχνευσης Τομέα (Sector Scanning Radar/SSR)
Σταθμός Καθοδήγησης Πυραύλων (Multi-channel Missile Guidance Station/MMGS)
Εκτοξευτές Πυραύλων (Launchers)
Φορτωτές Εκτοξευτών (Transporter Loader-Launchers/TTL)
Πύραυλοι Ε/Α τύπου 48Ν6Ε

TOR M1 -Περιγραφή

Το σύστημα TOR-M1 είναι Ρωσικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2001.

Είναι αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού. Το σύστημα ενσωματώνει σε ένα κλωβό τα RADAR έρευνας και εγκλωβισμού, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων.

Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αφων και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

Το σύστημα έχει ενσωματωμένα το Radar έρευνας με εμβέλεια 25χλμ, το Radar/TV CAMERA εγκλωβισμού με εμβέλεια 25χλμ και το σύστημα εκτόξευσης με δύο POD των (4) τεσσάρων βλημάτων έκαστο.

Πηγή: http://www.haf.gr