Από την 110 Πτέρυγα Μάχης της αεροπορικής βάσης της Λάρισας θα επιχειρούν τις επόμενες εβδομάδες UAV τύπου MQ-9 Reaper των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Τα MQ-9 επιστρέφουν στη Λάρισα έπειτα από σχεδόν ενάμιση χρόνο, σε εγκαταστάσεις οι οποίες αναβαθμίζονται περαιτέρω στο πλαίσιο και της MDCA. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επενδύουν στη βάση συνολικά 33,5 εκατ. δολάρια, προκειμένου η 110 Π.Μ. να μπορεί να φιλοξενήσει τεχνολογικά ανεπτυγμένες πλατφόρμες τώρα και στο μέλλον.

ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αν και η αποστολή των MQ-9 συνδέεται με την ανάγκη αποστολών επιτήρησης στην περιοχή της Μεσογείου, η ακτίνα δράσης τους (1.850 χιλιόμετρα) επιτρέπει και τη χρήση τους για αποστολές σε χώρες της πτέρυγας του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα (Βουλγαρία, Ρουμανία), με σκοπό, βεβαίως, την παρακολούθηση της κίνησης στην περιοχή εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Για την Πολεμική Αεροπορία η παρουσία των MQ-9 έχει και μια περαιτέρω σημασία, καθώς ανάμεσα σε Αθήνα και Πεντάγωνο υφίσταται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για την προμήθεια των συγκεκριμένων UAV.

Το πρόγραμμα της Π.Α. στοχεύει στην αγορά μέσω του προγράμματος FMS (Foreign Military Sales) τριών UAV τύπου MQ-9 και ενός σταθμού διοίκησης που θα τα ελέγχει. Η αμερικανική αεροπορία συνήθως χρησιμοποιεί έξι MQ-9 ανά σταθμό διοίκησης, ωστόσο από την ελληνική πλευρά κρίνεται ότι τα τρία UAV αυτού του τύπου είναι αρκετά για την κάλυψη των αναγκών επιτήρησης του εθνικού χώρου. Παράλληλα, πάντως, με το πρόγραμμα των MQ-9. το οποίο προχωρεί, υπάρχουν συζητήσεις και με το Ισραήλ για την προμήθεια ισραηλινών UAV.

Συγκεκριμένα συζητείται η αγορά του πιο εξελιγμένου τύπου των Heron (MkII ή Heron-TP), τα οποία μπορεί να εκτελέσουν και επιθετικές αποστολές. Έως τώρα η εμπειρία χρήσης των Heron που έχει υπενοικιάσει η Π.Α. και επιχειρούν από τη Σκύρο είναι ικανοποιητική. Η κατάσταση στο Αιγαίο αποδεικνύει, πάντως, ότι οι κινήσεις ενίσχυσης και εμπλουτισμού των αποτρεπτικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας είναι απολύτως δικαιολογημένες. Την περασμένη Τετάρτη, μαχητικά της τουρκικής αεροπορίας πραγματοποίησαν σειρά υπερπτήσεων σε ελληνικό έδαφος, οδηγώντας σε αναχαιτίσεις και εικονικές αερομαχίες.

Διαβάστε περισσότερα>>