Πηγή εικόνας: Μηχανή του Χρόνου

Το συμπέρασμα που συνάγεται σχεδόν 60 χρόνια μετά τις συλλήψεις Ελληνοκυπρίων και τη δολοφονία τους το 1964 από την ΤΜΤ είναι συγκλονιστικό, υπό την έννοια ότι κάποιοι από αυτούς κρατούνταν ως όμηροι ίσως και για μήνες και εκτελούνταν στη συνέχεια.

Το συμπέρασμα συνάγεται από το γεγονός ότι τα 16 λείψανα που ήρθαν στην επιφάνεια κατόπιν εκσκαφών το 2011, καταδεικνύουν ότι υπήρχαν αγνοούμενοι οι οποίοι είχαν απαχθεί σε διαφορετικά σημεία και σε διαφορετικές ημερομηνίες, ίσως και με διαφορά μηνών, αλλά τα οστά τους βρέθηκαν μαζί.

Πηγή: Βάσος Βασιλείου / Φιλελεύθερος Κύπρου

Τα 16 λείψανα βρέθηκαν σε 4-5 διαφορετικούς τάφους και ήταν θαμμένα ανά 3-4 και μόνο σε δύο τάφους βρέθηκε ένα λείψανο στον κάθε τάφο. Όταν άρχισαν οι ταυτοποιήσεις, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι και πρόσφατα, προέκυψε ότι όντως άτομα τα οποία είχαν συλληφθεί σε διαφορετικές ημερομηνίες βρέθηκαν στον ίδιο τάφο. Σχεδόν όλοι είχαν δεθεί με τα χέρια πίσω προτού εκτελεστούν. Από τα 16 λείψανα ταυτοποιήθηκαν τα 15 και το 16ο πιστεύεται ότι ανήκει σε Έλληνα υπήκοο. Η εκτίμηση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι στο παλτό που φορούσε βρέθηκαν δραχμές. Δεν βρέθηκαν συγγενείς του και σε αυτό αποδίδεται και το γεγονός ότι το DNA που ελήφθη από τα οστά του δεν ταυτίζεται με τα χιλιάδες δείγματα που υπάρχουν στο Αρχείο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Διαβάστε περισσότερα>>