Ο Boris Dolgov, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να επιχειρήσει να παρέμβει στην ουκρανική σύγκρουση για να την επιλύσει προς το συμφέρον της.

«Θεωρητικά, μπορούμε να δούμε την επιθυμία της Τουρκίας να παρέμβει επίσης στην ουκρανική σύγκρουση προκειμένου να επιτύχει την επίλυσή της υπέρ της. Η Τουρκία, αν και δεν υποστηρίζεται από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, υποστηρίζεται σιωπηρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες – στο πλαίσιο της αμερικανικής πολιτικής περιορισμού της Ρωσίας», αναφέρει ο ειδικός του TASS .

Πηγή: vz.ru

Ο εμπειρογνώμονας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Άγκυρα έχει γίνει πρόσφατα πιο ενεργή στην ουκρανική κατεύθυνση, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι από την αρχή η Τουρκία ανακοίνωσε τη μη αναγνώριση της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. «Η Τουρκία και η Ουκρανία έχουν επίσης δημιουργήσει στρατιωτική-τεχνική συνεργασία – την προμήθεια drones, πολεμικών πλοίων. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι με τη βοήθεια της Τουρκίας πλήθος ομάδων ισλαμιστών μαχητών αναδιατάσσονται από περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους Τούρκους. Επιπλέον, η Τουρκία, αυτό δηλώνουν και οι επίσημοι εκπρόσωποί της, σε περίπτωση σύγκρουσης στην Ουκρανία, θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ», συνέχισε.

Ο Ντολγκόφ επεσήμανε επίσης ότι η Τουρκία εμπλέκεται και στη συριακή κρίση, όπου επιδιώκει ενεργά τους δικούς της στόχους. Τόνισε ότι οι ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες που εδρεύουν στην Ιντλίμπ, τις οποίες η Τουρκία και η Δύση αποκαλούν μετριοπαθείς, συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Συρία. «Η Τουρκία υποστηρίζει αυτές τις ομάδες. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι αυτές οι ριζοσπαστικές ομάδες συνεχίζουν να επιχειρούν εναντίον των συριακών δυνάμεων και των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συρία. Εδώ, προφανώς, η συνέχιση της πολιτικής της Τουρκίας, που προωθεί τα συμφέροντά της», εξήγησε ο αναλυτής.

Υπενθύμισε ότι η σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, η οποία είχε παγώσει εδώ και πολλά χρόνια, έφτασε κοντά σε μια διακοπή, ακριβώς μετά την επέμβαση της Τουρκίας. «Αυτή η επέμβαση δεν οδήγησε σε πλήρη επίλυση με στρατιωτικά μέσα, αλλά συνέβαλε στην επιτυχία ενός από τα αντιμαχόμενα μέρη – του Αζερμπαϊτζάν», πρόσθεσε ο Ντολγκόφ.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η Ρωσία θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι η Τουρκία έχει μάλλον ευρείες φιλοδοξίες σε πολλούς τομείς, στους οποίους, εκτός από τη Συρία, τη Λιβύη και τον Νότιο Καύκασο, μπορεί να περιλαμβάνεται και η ουκρανική κατεύθυνση.

Νωρίτερα, η Άγκυρα ανακοίνωσε την τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία. Την Παρασκευή, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να διοργανώσει συνάντηση μεταξύ των αρχηγών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Την Τετάρτη, ο Ερντογάν επέτρεψε μια τριμερή συνάντηση των προέδρων Τουρκίας, Ρωσίας και Ουκρανίας στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη σε περίπτωση θετικής απάντησης από τον Πούτιν. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είναι θετικός στην ιδέα μιας τριμερούς συνάντησης.

Πηγή: vz.ru