Πηγή εικόνας: ΥΠΕΘΑ

Σημερινά (13.02.2022) δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, κάνουν λόγο για “προκλητικές επισκέψεις του Νίκου Χαρδαλιά σε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και σε νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές”, με τη milliyet να αναφέρει χαρακτηριστικά πως “πέρυσι η Ελλάδα έκανε 299 παραβιάσεις με στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη κατά αποστρατιωτικοποιημένων νησιών”.


Ενώ αναφέρθηκε ότι οι επισκέψεις του Έλληνα Υφυπουργού θα συνεχιστούν και σήμερα, ειδικοί σε θέματα ασφαλείας επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες προς τα νησιά που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν στις Συμφωνίες της Λωζάνης και των Παρισίων και στη μη Στρατιωτική κατάσταση, αποτελούν θεμελιώδη παραβίαση των εν λόγω συμφωνιών. Δηλώνοντας ότι έγιναν απαραίτητες προσπάθειες μέσω της διπλωματικής οδού κατά της παράνομης, προκλητικής και επιθετικής στάσης των Ελλήνων ηγεμόνων, οι αξιωματούχοι είπαν: «Η περιοδεία σε τρία ή πέντε νησιά με ελικόπτερο δεν αποτελεί για κανέναν παράδειγμα πολιτικής ή στρατιωτικής ευφυΐας, ούτε ωφελεί τον Έλληνα. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, αντιθέτως, είναι φιλική, αλλά και ισχυρός, αποτελεσματικός και αξιόπιστος σύμμαχος για τους εταίρους της.

Η ελπίδα μας είναι ότι ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός μπορούν να ζήσουν με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια επωφελούμενοι από τα πλούτη της περιοχής και ζώντας με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια στο Αιγαίο. Παρόλες τις καλοπροαίρετες προσεγγίσεις μας, εάν οι Έλληνες πολιτικοί συνεχίσουν να κρατούν αυτή τη στάση, αποφεύγουν τον διάλογο με την Τουρκία και τη βλέπουν σαν εχθρό, θα μπουν σε περιπέτειες -όπως συνέβη και στο παρελθόν- που θα τους οδηγήσουν σε απογοήτευση και ο λαός τους θα πληγεί».

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα προκλητικά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου όπως τα διαβάσαμε στο: newsit.gr

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, βρέθηκε σήμερα, Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022, σε ακριτικά νησιά και μικρονησίδες στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο υλοποίησης τετραήμερου προγράμματος επισκέψεων σε Σχηματισμούς, Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια των Ενόπλων Δυνάμεων στο κεντρικό, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο Πέλαγος.

Ο κ. Χαρδαλιάς, ξεκίνησε τις σημερινές επισκέψεις από τη Σάμο. Επισκέφθηκε το Στρατηγείο της 79 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής και το Επιτηρητικό Φυλάκιο «ΨΙΛΗΣ ΑΜΜΟΥ», όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, τα κύρια έργα και τις τρέχουσες δραστηριότητές τους. Επίσης, κατά την παραμονή του στο νησί, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Βασίλειο Πανουράκη, τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρο Λυμπέρη και τον Αντιδήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. Βασίλειο Βαλκαμλή.

Το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και η Καλόλιμνος ήταν οι επόμενοι σταθμοί του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, όπου επισκέφθηκε τα Επιτηρητικά Φυλάκια «ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ», «ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙΟΥ» και «ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ», αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, ενημερώθηκε για την αποστολή τους, επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις – υποδομές τους και συνομίλησε με το προσωπικό.

Ενδιάμεσος σταθμός του κ. Χαρδαλιά οι Αρκιοί, όπου συναντήθηκε με τον Στρατεύσιμο Οπλίτη Ιατρό, ο οποίος έχει τοποθετηθεί για την κάλυψη των αναγκών στο Περιφερειακό Ιατρείο του ακριτικού νησιού. Επίσης, συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Πάτμου κ. Ελευθέριο Κοκκώνη και με κατοίκους του οικισμού.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στην Κάλυμνο, όπου επισκέφθηκε την έδρα του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων και ενημερώθηκε από τον Διοικητή του για την ιστορία, την αποστολή και τις τρέχουσες επιχειρησιακές – εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Συντάγματος. Ακολούθως, μετέβη στο Μνημείο των τριών Πεσόντων εν ώρα καθήκοντος Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια και κατέθεσε στεφάνι σε ένδειξη μνήμης και τιμής στους Ήρωες. Τη μικρή τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου & Αστυπάλαιας κ.κ. Παΐσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου,ο Δήμαρχος Καλύμνου κ. Δημήτριος Διακομιχάλης, ο Έπαρχος Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου κ. Εμμανουήλ Μουσελλής, ο Διοικητής της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ταξίαρχος Τριαντάφυλλος Θεοδόσιος, καθώς και οι Διοικητές Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας της Καλύμνου, με τους οποίους νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει συνάντηση.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, από τον χώρο του Μνημείου των Ηρώων Πεσόντων, στην Κάλυμνο, δήλωσε:

«Η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι το μήνυμα προς όλους. Η δική τους θυσία, το δικό μας στοίχημα ευθύνης, αφοσίωσης, καθήκοντος, ο δικός μας φάρος εθνικής υπερηφάνειας. Αθάνατοι».

Στην Ψέριμο, τελευταίο σταθμό των σημερινών επισκέψεων, ο κ. Χαρδαλιάς συναντήθηκε με τους στρατεύσιμους Οπλίτες Ιατρούς, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί για την κάλυψη των αναγκών στο τοπικό Περιφερειακό Ιατρείο. Επίσης, πραγματοποίησε επίσκεψη στο ομώνυμο Επιτηρητικό Φυλάκιο του νησιού.

Τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης.