Την Κυριακή, ο δήμαρχος του δήμου Τομπρούκ, Faraj Boual Khattabia, είχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη στη Λιβύη, Ιωάννη Σταματέκο, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας θαλάσσιου δρόμου μεταξύ της πόλης Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης και της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι η πλησιέστερη ευρωπαϊκή χώρα στο Τομπρούκ, περίπου 300 χιλιόμετρα από την πόλη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Boual Khattabia, ζήτησε να επιστρέψουν οι ελληνικές εταιρείες στο Τομπρούκ για να συμμετάσχουν στην υλοποίηση μιας σειράς έργων υποδομής, ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης.

Ο Λίβυος αξιωματούχος τόνισε τη σημασία της επανέναρξης των υποτροφιών για Λίβυους φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ζήτησε να ενισχυθούν όλοι οι τρόποι συνεργασίας μεταξύ του δήμου Τομπρούκ και της Ελλάδας.

Εξήρε επίσης τις προσπάθειες της εκτελεστικής ελληνικής εταιρείας ΜΕΤΚΑ για το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο ισχύος 740 μεγαβάτ στο Τομπρούκ.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Έλληνας Πρόξενος στη Βεγγάζη Αχιλλέας Ρακίνας.

Η ΜΕΤΚΑ είναι η επιχειρηματική μονάδα λύσεων βιώσιμης μηχανικής της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., που αναλαμβάνει την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων βιώσιμης μηχανικής, καθώς και την κατασκευή θερμοηλεκτρικών σταθμών και επιλεγμένων έργων υποδομής.

Επιπλέον, ο Μπουάλ Χατάμπια ζήτησε την ανάγκη να ανοίξει γραφείο για την ελληνική πρεσβεία στο Τομπρούκ, προκειμένου να διευκολυνθεί η έκδοση βίζας για τους Λιβύους πολίτες.

Τον Απρίλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τη Λιβύη και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να ξεκινήσει απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης Λιβύης-Τουρκίας (MoU) που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2019 για τη συνεργασία για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο είναι «παράνομο και νομικά ανίσχυρο». Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι ένα τέτοιο Μνημόνιο παραβιάζει «κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Το προαναφερθέν Μνημόνιο Συνεννόησης υπεγράφη από την Τουρκία και την πρώην Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Συγκεκριμένα, η Λιβύη απέτυχε να πραγματοποιήσει τις πολυαναμενόμενες προεδρικές εκλογές που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου. Η αναβολή ήταν ένα σημαντικό πλήγμα στις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό μιας δεκαετίας χάους στο πλούσιο σε πετρέλαιο μεσογειακό έθνος.

Παραμένει ασαφές εάν οι διάφορες αντιμαχόμενες ομάδες θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τις εκλογές.

Η Λιβύη περιήλθε σε μια περίοδο αστάθειας μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011 και, παρά τον τεράστιο πετρελαϊκό πλούτο, πολλοί άνθρωποι ζουν στη φτώχεια.

Πηγή: libyareview.com