Πηγή εικόνας: ASSOCIATED PRESS

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εργάζεται για να μεταφέρει τις περισσότερες από τις βασικές του επιχειρήσεις στην Τουρκία μετά τον θάνατο του ηγέτη του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι το 2019, και επί του παρόντος έχει θαμμένα όπλα σε αποθήκες σε έξι επαρχίες της Τουρκίας, ο φερόμενος Kasım Güler. Ο Τούρκος αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), είπε στις αρχές στην κατάθεσή του.

Οι έξι επαρχίες είναι η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Μερσίνα, το Ντενιζλί, το Βαν και τα Άδανα, ανέφερε η Deutsche Welle Turkish, σύμφωνα με τον Γκιουλέρ. Το ISIS έχει κεφάλαια σε 12 επαρχίες, πρόσθεσε.

Ο Γκιουλέρ, που συνελήφθη τον Ιούνιο του 2021 κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, είπε στις αρχές ότι το ISIS είχε ξεκινήσει ένα σχέδιο για να εφαρμόσει αυτό που αποκαλούσε «έργο στο βουνό» στις νότιες επαρχίες Μερσίνα, Άδανα, Οσμάνιγε και Χατάι της Τουρκίας για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων για την τζιχαντιστική ομάδα από Τουρκικό έδαφος.

Η ομάδα σχεδίαζε επίσης να φέρει τους μαχητές της στην Τουρκία από την Ευρώπη για εκπαίδευση, είπε ο Güler, προσθέτοντας ότι τα σχέδια διακόπηκαν μετά τη σύλληψη βασικών στελεχών του ISIS.

Στην θαμμένη κρύπτη του ISIS υπάρχουν RPG, πολυβόλα, αυτόματα τουφέκια, σιγαστήρες και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, πρόσθεσε.

Ένα κελί του ISIS γνωστό ως Ομάδα Salahaddin στα Άδανα σχεδίαζε να απαγάγει Τούρκους βουλευτές και υπουργούς για να τους χρησιμοποιήσει για τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή κρατουμένων, αλλά το σχέδιο δεν έγινε αποδεκτό από την ομάδα γενικά, σύμφωνα με τον Güler.

Στην κατάθεσή του ο Güler είπε επίσης ότι το ISIS σχεδίαζε επιθέσεις και δολοφονίες κατά του ηγέτη της Τούρκου αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu, του δημοφιλούς αντιπολιτευόμενου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Ekrem İmamoğlu, της θρησκευτικής μειονότητας των Αλεβιτών, των τουριστών, της LGBT κοινότητας της Τουρκίας και της αεροπορικής βάσης İncirlik στα Άδανα.

Πηγή: Ahval