Πηγή εικόνας: ALPHA CYPRUS

Η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές στάτους των Τουρκοκυπρίων είναι αδιαπραγμάτευτα για τον Ερσίν Τατάρ. Μιλώντας αποκλειστικά στον «Φ» αναλύει σε έκταση τις θέσεις του στο Κυπριακό και τα θέλω της τουρκοκυπριακής πλευράς για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης της θέσης του και καλεί τους Ελληνοκύπριους αλλά και τη διεθνή κοινότητα να αποδεχθούν τις πραγματικότητες στο νησί. Γιατί όπως ο ίδιος επισημαίνει στη συνέντευξή του εδώ και 60 χρόνια Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζουν χωριστά στο δικό τους κράτος και αυτό τονίζει ότι δεν θα αλλάξει για το καλό της ειρήνης.

Πηγή: Ανδρέας Πιμπίσιης / Φιλελεύθερος   

Ο Ερσίν Τατάρ τονίζει ακόμα πως οι Τουρκοκύπριοι δεν εμπιστεύονται κανέναν άλλο πλην της Τουρκίας. Καμιά εμπιστοσύνη στους Ελληνοκύπριους και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Αυτό που όλοι διερωτώνται είναι το κατά πόσο θα υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ή θα συνεχίσει η αποστολή μηνυμάτων από τη μια πλευρά στην άλλη, είτε προς τα Ηνωμένα Έθνη είτε προς άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.
  • Προφανώς η θέση μας είναι αρκούντως ξεκάθαρη. Θέλουμε την κυριαρχική μας ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς, πλήρως αποδεκτό ή να επαναβεβαιωθεί. Αποτελεί εγγενές δικαίωμα λόγω των Συμφωνιών του 1960.

Όλοι μας έχουμε μια ιστορία στο νησί, είμαστε συνιδιοκτήτες, συνεταίροι, είμαστε δύο λαοί στο νησί. Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συνθέτουν τον πληθυσμό της νήσου. Κοιτάζοντας τους αριθμούς μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι Έλληνες από Τούρκους, αλλά αυτό δεν είναι το ζήτημα. Είμαστε οι Τούρκοι και καθορίζεται στο Σύνταγμα τι ακριβώς είμαστε. Οι Ελληνοκύπριοι είναι Έλληνες και καθορίζεται στο Σύνταγμα τι ακριβώς είναι.

Το Σύνταγμα είναι συνεταιριστικό. Όταν κοιτάζεις τα σημειώματα πριν από τη συμφωνία του 1960, συμπεριλαμβανομένων των ομιλιών στη Βρετανική Βουλή, μιλούσαν από τότε για διαχωρισμό/διχοτόμηση. Γνώριζαν από τότε ότι θα ήταν δύσκολη η διαχείριση της κατάστασης στην Κύπρο.

Διαβάστε περισσότερα>>