
Πηγή εικόνας: Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας
Όταν πρόκειται για την Αλβανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να αλλάζουν από αδιάφορες σε εμπλεκόμενες, υπό το φως του αυξημένου αποτυπώματος της Κίνας στην περιοχή. Η μεγαλύτερη δέσμευση των ΗΠΑ με το μικρό βαλκανικό έθνος υπογραμμίζει την εμφάνιση ενός άλλου πιθανού σημείου σύγκρουσης μεταξύ των γεωοικονομικών φιλοδοξιών της Κίνας στην περιοχή και των αυξανόμενων, αν και καθυστερημένων, δυτικών προσπαθειών για απώθηση.
Πηγή: foreignpolicy
Ενώ οι περισσότερες βαλκανικές χώρες υπήρξαν αποδέκτες κινεζικών χρημάτων, η Αλβανία ήταν ακραία, επιλέγοντας να συνεργαστεί επιλεκτικά με το Πεκίνο. Ενώ υπάρχουν περίπου 120 έργα που συνδέονται με την Κίνα, αξίας σχεδόν 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα Βαλκάνια – η πλειονότητα των οποίων είναι στους τομείς των υποδομών και της ενέργειας – η Αλβανία έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τη συσσώρευση τεράστιου κινεζικού χρέους με αντάλλαγμα την ανάπτυξη, επιλέγοντας αντ’ αυτού εξαγορές που δεν απειλούν να επηρεάσουν το μέλλον της χώρας.
Η Ουάσιγκτον ανταποκρίθηκε θετικά ενισχύοντας τις επενδύσεις και τους στρατιωτικούς δεσμούς. Στις αρχές Ιανουαρίου, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι εγκαθιστά μια βάση στην Αλβανία σε εκ περιτροπής βάση. Αυτό έγινε μόλις μήνες αφότου η χώρα φιλοξένησε τις στρατιωτικές ασκήσεις Defender Europe 21, τη μεγαλύτερη επιχείρηση στη νοτιοανατολική Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και οι αμερικανικές επενδύσεις, αν και ακόμη ασήμαντες, αυξάνονται γρήγορα. Σύμφωνα με την Αλβανική Κεντρική Τράπεζα, οι αμερικανικές άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 48% το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, φτάνοντας περίπου τα 140 εκατομμύρια δολάρια.
Το ανανεωμένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την Αλβανία ξεκίνησε το 2020, όταν η χώρα εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Clean Network, ένα πρόγραμμα της διοίκησης Trump που προσπάθησε να αμφισβητήσει την κυριαρχία των κινεζικών εταιρειών στην τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G. Η Αλβανία ήταν η πρώτη χώρα στην περιοχή που προσχώρησε και χρησιμοποίησε τη συμμετοχή της για να κερδίσει την εύνοια της Ουάσιγκτον, η οποία χαίρεται για την υποστήριξη στην περιοχή.
Στα τέλη του 2020, Αμερικανοί και Αλβανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την οικονομική συνεργασία στα Τίρανα, την πρωτεύουσα της Αλβανίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Keith Krach, του τότε υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για την οικονομική ανάπτυξη. Η κίνηση άνοιξε τον δρόμο για τις αμερικανικές επενδύσεις στο υδροηλεκτρικό έργο Skavica και στον θερμοηλεκτρικό σταθμό της Αυλώνας , ένα συμβολικό βήμα για την αντιμετώπιση των κινεζικών συμφερόντων στη χώρα, το μεγαλύτερο έργο της οποίας είναι η παραχώρηση της Geo-Jade Petroleum για εξόρυξη πετρελαίου στο κοίτασμα Patos-Marinza. το μεγαλύτερο χερσαίο κοίτασμα πετρελαίου στην Ευρώπη.
Παρά την κλίση της Αλβανίας προς τη Δύση, η Κίνα δεν πτοείται. Στα τέλη Οκτωβρίου 2021, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi επισκέφθηκε την Αλβανία καθοδόν για τη σύνοδο κορυφής των G20 στη Ρώμη. Τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο χαιρέτισε την αύξηση του εμπορίου. η χώρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της Αλβανίας μετά την Ιταλία και την Τουρκία. Η ακτή της Αδριατικής της Αλβανίας παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον για την επέκταση της Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας, η οποία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη νοτιοανατολική Ευρώπη ως πύλη προς τη Μεσόγειο.
Η Κίνα είχε δημιουργήσει έναν χαλαρό συνασπισμό χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης —γνωστός ως 16+1— που συνεργάστηκε με τη Ζώνη και Δρόμο του Πεκίνου. Αλλά με χώρες όπως η Τσεχία και η Σλοβακία να αρχίζουν να κουράζονται από τις επαχθείς επενδύσεις του Πεκίνου, στη συνέχεια να εκνευρίζουν το Πεκίνο με εκδηλώσεις υποστήριξης προς την Ταϊβάν και με τη Λιθουανία να αποχωρεί από τον όμιλο τον Μάιο του 2021, η διατήρηση στρατηγικών εταίρων όπως η Αλβανία στο εσωτερικό είναι το κλειδί για το Πεκίνο .
«Η Αλβανία έχει συμβολική αξία για την Κίνα και η χώρα είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στην περιοχή λόγω των ιστορικών δεσμών της με την Κίνα και της ευθυγράμμισής της με την πολιτική «Μία Κίνα»», δήλωσε ο Stefan Vladisavljev, συντονιστής προγράμματος στο Foundation BFPE, για μια Υπεύθυνη Κοινωνία, μια σερβική δεξαμενή σκέψης. «Από την άλλη πλευρά, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και είναι αφοσιωμένη στην ένταξη στην ΕΕ, η οποία θέτει τον συνολικό στρατηγικό προσανατολισμό της αλβανικής εξωτερικής πολιτικής προς τη Δύση».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη κάνουν μια καθυστερημένη προσπάθεια να βάλουν εμπόδια σε αυτή την κλίμακα. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες έχουν καταλήξει σε σχέδια οικονομικής ανάπτυξης που προορίζονται να αμβλύνουν, τουλάχιστον εν μέρει, τις κινεζικές εισβολές μέσω του Belt and Road, και αμφότερες έχουν πληρώσει τουλάχιστον τα λόγια για να επενδύσουν περισσότερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Υπάρχουν όμως και μπαστούνια όπως και τα καρότα.
Όπως πολλές βαλκανικές χώρες, η Αλβανία ετοιμάζεται για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι η διεύρυνση παρακάμπτεται συνεχώς από τις Βρυξέλλες. Εάν συνεχιστεί αυτή η προσέγγιση, θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο κενό για την κινεζική επιρροή.
Πηγή: Foreign Policy