
Το “πράσινο” φως για την χρηματοδότηση του EuroAsia Interconnector, της ηλεκτρικής δηλαδή διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας με την Κύπρο, άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση έρχεται λίγες μέρες μετά την ψυχρολουσία του παγώματος της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed. Συνολικά η Κομισιόν ανακοίνωσε την χρηματοδότηση με 1,037 δισεκατομμύρια ευρώ 5 διασυνοριακών έργα υποδομής στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) για διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα. Η CEF θα παράσχει οικονομική υποστήριξη σε 4 έργα για την κατασκευή και 1 μελέτη.
Πηγή: ΝΕΦΕΛΗ ΖΟΡΜΠΑ / energymag.gr
Το EuroAsia
Το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης θα διατεθεί στο έργο διασύνδεσης EuroAsia (657 εκατ. ευρώ) για την υποστήριξη της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Κύπρου και του ευρωπαϊκού δικτύου. Πρόκειται για το έργο ηλεκτρικής ενέργειας που διασυνδέει τα δίκτυα μεταφοράς Κύπρου και Ελλάδας, επιτρέποντας τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δύο κατευθύνσεις και τερματίζοντας την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Τα 898 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων καλωδίων και το μέγιστο θαλάσσιο βάθος των 3000 μέτρων θα σημειώσουν νέα παγκόσμια ρεκόρ για ένα έργο αυτού του είδους. Η επένδυση αυτή αποτελεί συνέχεια της οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης του έργου EuroAsia. Η επιχορήγηση του CEF έρχεται επιπλέον της επιχορήγησης 100 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγείται στο μέσο για τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Εμπορικό ισοζύγιο Αθηνών – Άγκυρας
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, «Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, παρόλα τα πολιτικά προβλήματα, έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ και επανήλθαν στα επίπεδα του έτους 2016».
Αυτό σημειώνεται σε σημερινή ανακοίνωση του Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΕΤΕΕ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, (έως 31/09/2021, και εκτιμήσεις του ΕΤΕΕ για το τελευταίο τρίμηνο), οι ελληνικές εξαγωγές πρός την Τουρκία αυξήθηκαν σε ποσοστό 39%, φτάνοντας στα τέλη του έτους 2021 το 1,8 δισ. ευρώ.
Η Τουρκία πλέον κατατάσσεται στην 5η θέση ως χώρα προορισμού των ελληνικών προϊόντων.
Επίσης, οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 46%, φτάνοντας στο ύψος των 2,3 δισ. ευρώ.
Η Τουρκία κατατάσσεται στη 8η θέση των χωρών προμηθευτών μας.
Το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών παραμένει ελλειματικό για την Ελλάδα, ενώ το συνολικό εμπόριο έφτασε τα 4 δισ. ευρώ.
Το έτος 2020 οι ελληνικές εξαγωγές είχαν διαμορφωθεί σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σε 1,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, το συνολικό εμπόριο Ελλάδος – Τουρκίας για το έτος 2020 έφτασε τα 2,8 δισ. ευρώ. Συγκρίνοντας τις επιδόσεις του έτους 2021 με την προηγούμενη χρονιά, διαπιστώνεται ότι το συνολικό εμπόριο αυξήθηκε περίπου 40%. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΤΟΜΑ Bradley για την Κροατία
Η Κροατία συμφώνησε με τις ΗΠΑ την αγορά 89 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley Μ2Α2 τα οποία θα ενταχθούν σε υπό συγκρότηση ταξιαρχία άμεσης επέμβασης υπαγόμενη στο ΝΑΤΟ.
Όπως ανακοινώθηκε οι ΗΠΑ θα δωρήσουν 51 εκ. δολάρια στην Κροατία για την συγκεκριμένη αγορά το ύψος της οποίας ανερχόταν κανονικά στα 196 εκ. δολάρια, σύμφωνα με το defence-point.gr

Ανησυχεί ο Τατάρ για το νέο αντιαεροπορικό σύστημα της Εθνικής Φρουράς
Δυσφορία εξέφρασε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Ταταρ, σχολιάζοντας την είδηση για προμήθεια της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) με σύστημα που θα ενισχύσει την αντιαεροπορική ομπρέλα της Κύπρου.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο Ερσίν Τατάρ δεν δίστασε να προειδοποιήσει πως οι προσπάθειες αυτές δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και θα αυξήσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σημείωσε πως «ενώ συνεχίζονται κάποιες συζητήσεις για την Κύπρο και ζητούν την συνέχιση της συνεργασίας των Ηνωμένων Εθνών, είναι λάθος να γίνονται τέτοια βήματα».
«Το παρακολουθούμε με μεγάλη δυσφορία και ανησυχία. Η Τουρκία είναι η εγγυήτρια χώρα. Ως εγγυήτρια χώρα, έχει το δικαίωμα να μιλήσει και να πράξει. Θα δείξει οπωσδήποτε την αποφασιστικότητά της σε αυτό το θέμα, όπως πάντα, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και του τουρκοκυπριακού λαού», είπε ο Τατάρ σύμφωνα με το Sigmalive.