Αντιπυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς και υψομέτρου THAAD εκτοξεύει πύραυλο στο Wake Island, κατά τη διάρκεια του Flight Test Operational (FTO)-02 Event 2a, που πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου 2015. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το σύστημα THAAD αναχαίτισε επιτυχώς δύο στόχους βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από αέρος. Πηγή εικόνας: Ben Listerman / Missile Defense Agency

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ — Ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αναπτύχθηκε από τις Η.Π.Α, αναχαίτισε έναν βαλλιστικό πύραυλο τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια μιας φονικής επίθεσης από μαχητές Χούθι στο Άμπου Ντάμπι, σηματοδοτώντας την πρώτη γνωστή χρήση του συστήματος σε στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με το Defense News.

Το Terminal High Altitude Area Defense System, που κατασκευάστηκε από τη Lockheed Martin, εκτόξευσε τον βαλλιστικό πύραυλο μεσαίας εμβέλειας που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των Εμιράτων κοντά στην αεροπορική βάση Al-Dhafra, σύμφωνα με δύο πηγές στις οποίες δόθηκε ανωνυμία επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένες να μιλήσουν για τις δραστηριότητες των ΗΑΕ. Η βάση των Εμιράτων φιλοξενεί τις Η.Π.Α. και γαλλικές δυνάμεις.

Η επίθεση, η οποία χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σκότωσε τρεις πολίτες και τραυμάτισε άλλους έξι, δήλωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες, Γιουσέφ Αλ Οτάιμπα.

«Πολλές επιθέσεις, ένας συνδυασμός πυραύλων κρουζ, βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στόχευσαν τοποθεσίες αμάχων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αρκετοί αναχαιτίστηκαν, μερικοί από αυτούς [όχι] και τρεις αθώοι πολίτες έχασαν δυστυχώς τη ζωή τους», είπε ο Αλ Οτάιμπα σε εκδήλωση μέσω τηλεδιάσκεψης που χρηματοδοτήθηκε από το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής.

Σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αναπτύχθηκε από τις Η.Π.Α, αναχαίτισε βαλλιστικό πύραυλο τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια μιας φονικής επίθεσης από μαχητές Χούθι στο Άμπου Ντάμπι, σηματοδοτώντας την πρώτη γνωστή χρήση του συστήματος σε στρατιωτική επιχείρηση. Πηγή εικόνας: US Army

Η πρεσβεία των Εμιράτων στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν βασικό μέλος του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία που εισήλθε στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης το 2015, αφού οι Χούτι είχαν κατακτήσει την πρωτεύουσα της Υεμένης τη Σαναά τον προηγούμενο χρόνο και ανέτρεψαν τον πρόεδρο της χώρας. Αν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αποσύρει σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις τους από τη σύγκρουση, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εμπλεκόμενα στον πόλεμο και υποστηρίζουν τις τοπικές πολιτοφυλακές στο έδαφος της Υεμένης.

Η Κεντρική Διοίκηση επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι «μια πιθανή εισερχόμενη απειλή» ανάγκασε τις Η.Π.Α. μέλη της υπηρεσίας στο Al-Dhafra στις αποθήκες τους, σε «αυξημένη στάση εγρήγορσης» για περίπου 30 λεπτά την Κυριακή το βράδυ. Οι αεροπόροι κλήθηκαν να κρατήσουν τον προστατευτικό εξοπλισμό τους κοντά για 24 ώρες στη συνέχεια.

«Όλα ήταν επαγγελματικά και πειθαρχημένα. Το «όλα καθαρά» ειπώθηκε στις 9:27 μ.μ. τοπική ώρα», είπε ο καπετ. Bill Urban, εκπρόσωπος της ομάδας. «Δεν υπήρξε κανένας αντίκτυπος της αποστολής».

Η Lockheed Martin αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι Η.Π.Α. εγκατέστησαν συστηχία άμυνας περιοχής μεγάλου υψομέτρου THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο καθώς τα πρώτα στοιχεία του συστήματος THAAD έφτασαν στο ROK. «Η έγκαιρη ανάπτυξη του συστήματος THAAD από τη Διοίκηση Ειρηνικού των ΗΠΑ και τον Υπουργό Άμυνας δίνει στην διοίκηση μου μεγάλη εμπιστοσύνη στην υποστήριξη που θα λάβουμε όταν ζητήσουμε ενίσχυση ή προηγμένες ικανότητες», δήλωσε ο στρατηγός Vincent K. Brooks, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα . Πηγή εικόνας: dvidshub

Το THAAD, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, αναπτύχθηκε αρχικά τη δεκαετία του 1990. Δυσκολεύτηκε στις πρώιμες δοκιμές, αλλά είχε σταθερό ιστορικό αξιοπιστίας στις δοκιμές πτήσης από τότε που η Lockheed Martin το 2000 κέρδισε το συμβόλαιο ανάπτυξης για να μετατρέψει το THAAD σε κινητή τακτική μονάδα πυρός του στρατού.

Μέχρι το 2019, η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας είχε αποδείξει την ικανότητα του συστήματος THAAD να πυροδοτεί εξ αποστάσεως έναν αναχαιτιστή μετά από 16 διαδοχικές επιτυχείς δοκιμές αναχαίτισης.

Οι ΗΠΑ. έχει αναπτύξει το THAAD σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Γκουάμ, του Ισραήλ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Το 2017, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αγοράσει το THAAD σε μια συμφωνία που πιστεύεται ότι ανέρχεται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα ΗΑΕ ήταν ο πρώτος ξένος πελάτης του συστήματος και εκπαίδευσε τις πρώτες μονάδες του το 2015 και το 2016.

Ο Στρατός λειτουργεί επτά συστοιχίες THAAD, αλλά από καιρό είχε την απαίτηση να τοποθετήσει εννέα συνολικά. Το MDA δεν έχει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή των δύο τελευταίων, αλλά οι Η.Π.Α. Οι νομοθέτες πρόσθεσαν χρηματοδότηση στον προϋπολογισμό του 2021 για την κατασκευή μιας όγδοης συστοιχίας THAAD.

Οι Χούτι έχουν χρησιμοποιήσει drones και πυραύλους για να επιτεθούν στη Σαουδική Αραβία και σε πετρελαϊκούς στόχους στον Περσικό Κόλπο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Υεμένης, που διανύει τώρα τον όγδοο χρόνο. Η επίθεση της Δευτέρας ήταν η πρώτη παραδοχή των ΗΑΕ ότι χτυπήθηκαν από τους Χούτι. Αρκετοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στη Σαουδική Αραβία από διασυνοριακές επιθέσεις των Χούτι.

Το Terminal High Altitude Area Defense System, που κατασκευάστηκε από τη Lockheed Martin, εκτόξευσε τον βαλλιστικό πύραυλο μεσαίας εμβέλειας που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των Εμιράτων κοντά στην αεροπορική βάση Al-Dhafra, σύμφωνα με δύο πηγές στις οποίες δόθηκε ανωνυμία επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένες να μιλήσουν για τις δραστηριότητες των ΗΑΕ.
Πηγή εικόνας: United States Missile Defense Agency

Αυτή την εβδομάδα, το Άμπου Ντάμπι ζήτησε από τις Η.Π.Α.  βοήθεια για την ενίσχυση της άμυνάς της έναντι πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την ανάσχεση της μεταφοράς όπλων στους Χούτι, σύμφωνα με δήλωση της πρεσβείας των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον που αναρτήθηκε στο Twitter.

Σε μια κλήση την Τετάρτη μεταξύ του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και των Η.Π.Α. Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin, «υπογράμμισε την ακλόνητη υποστήριξή του για την ασφάλεια και την άμυνα του εδάφους των ΗΑΕ έναντι όλων των απειλών». Το Πεντάγωνο έκτοτε αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το αίτημα των ΗΑΕ.

Το Άμπου Ντάμπι διαβουλεύτηκε επίσης με τους φύλακες του Κογκρέσου για τις Η.Π.Α. πωλήσεις όπλων αυτή την εβδομάδα. Η πρεσβεία είπε ότι ο Αλ Οτάιμπα συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Γκρέγκορι Μικς, D-N.Y.

Πριν από τη συνάντηση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ με τον Αλ Οτάιμπα, ο Μενέντεζ είπε: «Θα δούμε ποιο είναι το αίτημά τους. Αναγνωρίζω σίγουρα μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν».

Η βοήθεια του Κογκρέσου ανέφερε ότι οι νομοθέτες ήταν γενικά ανοιχτοί στα αιτήματα του Άμπου Ντάμπι για όπλα για να αμυνθούν από τις επιθέσεις των Χούτι, αλλά αξιωματούχοι των Εμιράτων είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ερωτήματα σχετικά με τους αυξανόμενους δεσμούς της χώρας με την Κίνα και τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της έχουν παρέμβει στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Λιβύης.

ΜΑΣ. Οι αξιωματούχοι θα πρέπει επίσης να εξετάσουν την καταλληλότητα και τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής για τον εξοπλισμό που ζητά το Άμπου Ντάμπι, σύμφωνα με έναν βοηθό της Γερουσίας στον οποίο δόθηκε ανωνυμία για να μιλήσει για διπλωματικά ευαίσθητες συνομιλίες για την πώληση όπλων.

Εάν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναζητούν πυραύλους Patriot, φέρεται να υπάρχει έλλειψη αναχαιτιστών που τροφοδοτείται από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους των Χούτι κατά της Σαουδικής Αραβίας.

«Οι Σαουδάραβες καταναλώνουν τους Patriots τους σε ένα καλό κλιπ, και αυτά τα πράγματα, δεν τα παίρνεις μόνο στο Walmart», είπε ο βοηθός. «Τα Εμιράτα θα μπορούσαν να ζητούν πράγματα πολύ σωστά, αλλά πριν προκύψει οτιδήποτε και φτάσει στη χώρα, μπορεί να περάσουν χρόνια».

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου, καθώς και οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ. εμπειρογνώμονες και άλλοι, έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν το Ιράν ότι προμήθευε όπλα στους Χούτι, μια κατηγορία που η Τεχεράνη αρνείται.

Ο Μπιλάλ Σάαμπ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου τώρα στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, είπε ότι η χρήση πυραύλων από τους Χούτι υποδηλώνει ιρανική εμπλοκή, ακόμη και μετά τις διπλωματικές συνομιλίες τον Δεκέμβριο μεταξύ Ιρανών και Εμιράτων αξιωματούχων στην Τεχεράνη.

«Σαφώς αυτές οι συνομιλίες ήταν αναποτελεσματικές», είπε ο Saab. «Η ίδια η χρήση των βαλλιστικών πυραύλων μου σηματοδοτεί ότι οι Ιρανοί γνώριζαν γι’ αυτό, ότι βρίσκονταν στο πλοίο ή τουλάχιστον είχαν κάποιο ρόλο».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του, μετά τις απεργίες, εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς των Χούτι στις ΗΠΑ. κατάλογο των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο Αλ Οτάιμπα είχε παροτρύνει την κίνηση και η πρεσβεία των Εμιράτων την καλωσόρισε σε μια δήλωση που είπε: «Η υπόθεση είναι ξεκάθαρη — εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ εναντίον πολιτικών στόχων, διατήρηση της επιθετικότητας, εκτροπή της βοήθειας από τον λαό της Υεμένης».

Η Agnes Helou στη Βηρυτό και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτήν την αναφορά.

Πηγή: defensenews