Κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων Ακάρ εναντίον της Ελλάδος, με φόντο τα Rafale και τις συμμαχίες της Αθήνας.

Τα έξι αεροπλάνα που αγόρασε η Ελλάδα είναι λίγα για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ ενώ είπε ότι είναι εντελώς παράλογο να κατηγορούν την Τουρκία ότι είναι επεκτατική.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα ‘Μιλλιέτ’ ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι “οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας είναι μια άκρως καταστροφική και προκλητική προσέγγιση ως προς τη σχέση των δύο συμμάχων. Βλάπτει τις σχέσεις μας”. Υποστήριξε ότι “από την άλλη, είναι γνωστή και η οικονομική κατάσταση της γειτονικής μας Ελλάδας. Αυτές οι δραστηριότητες επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή των ανθρώπων εκεί. Νομίζουν ότι κερδίζουν κάτι αγοράζοντας 6 μεταχειρισμένα αεροπλάνα. Τα όπλα που αγόρασαν είναι υπερβολικά για την κανονική άμυνα, για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία είναι πολύ λίγα”. 

Σύμφωνα με τον Χουλούσι Ακάρ (οι Έλληνες) “συνεχίζουν να έχουν αξιώσεις που ξεπερνούν το μπόι τους. Ό,τι γίνεται είναι για την ευημερία του ελληνικού λαού. Ενεργούν με την ενθάρρυνση κάποιων χωρών, κάνουν λάθη. Γιατί; Για τους στόχους μερικών πολιτικών, τον ενθουσιασμό, τα καπρίτσια. Εντελώς ασυνεπείς δηλώσεις που στοχεύουν σε εσωτερική κατανάλωση. Αυξάνουν την ένταση με πράξεις με αναληθή λόγια για την εσωτερική τους πολιτική. Βλέπουμε πόσο επιβλαβείς είναι. Μερικά μέλη των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, ακαδημαϊκοί, συνταξιούχοι στρατιώτες, διπλωμάτες, ορισμένοι πολιτικοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις συμμερίζονται αυτές και παρόμοιες απόψεις. Η ελπίδα μας είναι να επικρατήσει η κοινή λογική. Δεν έχουμε έχουμε επεκτατικές δράσεις, ούτε κάνουμε ομιλίες με περιεχόμενο έντασης. Είναι εντελώς παράλογο να μας κατηγορούν ότι είμαστε επεκτατικοί, επιθετικοί”. 

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι “η Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί από το 1832. Αυτή τη στιγμή τα νησιά είναι σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, ας ρωτήσουμε ποιος είναι επεκτατικός; Ενήργησαν ενάντια σε όλες τις συμφωνίες, ιδιαίτερα τη Λωζάνη, και εξόπλισαν τα νησιά κατά παράβαση της συμφωνίας. Τώρα λένε 12 μίλια; Είναι αποδεκτό αυτό; Το 1995, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να λάβει κάθε είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών. Δεν θέλουμε ένταση. Ας επωφεληθούμε όλοι από τον πλούτο των θαλασσών, λέμε, να είμαστε κι εμείς ευτυχισμένοι. Αυτή είναι μια λογική προσέγγιση.»

Ο Χουλούσι Ακάρ διερωτήθηκε “ποια απειλή ήρθε από την Τουρκία; Προσπαθούν να το κάνουν να φαίνεται ότι έχουν πρόβλημα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Παρόλα αυτά λέμε να κάτσουμε να μιλήσουμε. Επαναλαμβάνουμε την πρόσκλησή μας για την τέταρτη συνάντηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Άγκυρα”.

Πηγές: ΚΥΠΕ / philenews

Νέες παράνομες και προκλητικές υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Ελληνικά νησιά του Αιγαίου – Ρω, Καστελόριζο, Στρογγύλη και Παναγιά.

Χάρτης FIR Αθηνών και Λευκωσίας

Δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τη νησίδα Παναγιά, στις 12.41, σε ύψος 28.000 πόδων, ενώ στις 13.34 και στις 13.38 άλλο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τις νήσους Ρω, Καστελόριζο και Στρογγύλη, πετώντας σε ύψος 27.000 ποδών, σύμφωνα με το defence-point.

Με την υπογραφή πρωτοκόλλου από τους προεδρεύοντες, τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη και τον υφυπουργό Εμπορίου της Τουρκίας Mustafa Tuzcu, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, σήμερα στην Αθήνα, οι εργασίες της 5ης Συνόδου της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας – Τουρκίας.

Σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν, οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών εξέφρασαν ικανοποίηση για την επανενεργοποίηση της Επιτροπής, η τελευταία Σύνοδος της οποίας είχε λάβει χώρα στην ‘Αγκυρα, περισσότερα από 11 χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2010. Παράλληλα οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη προόδου στα θέματα που περιλαμβάνονται στη Θετική Ατζέντα, με έμφαση στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην Επιτροπή ήταν:

α) το διμερές εμπόριο και οι προοπτικές διαφοροποίησης των εμπορικών συναλλαγών και ενίσχυσής τους με ισορροπημένο τρόπο,

β) οι πρωτοβουλίες για επενδύσεις και ενθάρρυνση επιχειρήσεων να αναπτύξουν κοινά εγχειρήματα σε Ελλάδα και Τουρκία,

γ) η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με στόχο τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας,

δ) η περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, της διαχείρισης αποβλήτων, της ποιότητας και επάρκειας υδάτινων πόρων, καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών,

ε) η συνεργασία στον τομέα των μεταφορών (οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων, αεροπορικών),

στ) η ενίσχυση και διαφοροποίηση των εμπορικών συναλλαγών σε αγροτοδιατροφικά προϊόντα,

ζ) η επανέναρξη της διμερούς συνεργασίας στην Έρευνα και Τεχνολογία.

Ειδικά όσον αφορά τον Tουρισμό, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώθηκε στη διμερή συνεργασία στον τομέα κατά τη διάρκεια της 4ης Συνόδου της Κοινής Επιτροπής Τουρισμού Ελλάδας-Τουρκίας που συνεδρίασε στις 18 Νοεμβρίου 2021 και του 9ου Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό που έλαβαν χώρα στις 17 Νοεμβρίου 2021 στη Σμύρνη και επανέλαβαν την δέσμευσή τους να διερευνήσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας, με στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ